Стафордширското съкровище

Златно съкровище

Стафордшър се намира в региона Уест Мидландс, Англия. През лятото на 2009 година там беше открито най-голямото до сега англо-саксонско съкровище, което по-късно е оценявано е на стойност около 3.300 млн. паунда.

Съкровището всъщност е открито от Тери Хърбърт, който е археолог-любител, съвсем случайно. 55-годишният Тери открил англо-саксонските злато във ферма, докато е обикалял с метален детектор.

Тери Хърбърт намира накити, за които се смята, че са от периода между 5 и 7 век, а общата стойност на съкровището се равнява на около 5.1 млн. щатски долара – ако този човек не смята себе си за късметлия, тогава кой?

Господин Хърбърт трябва да получи половината сума от парите, която всъщност ще му влезе в употреба, тъй като той е безработен. Докато обикалял с метален детектор, за да открие някакво изгубено бижу или друг метален предмет, той се натъква на 1 600 сребърни и златни англо-саксонски находки.

Златни монети

Общата тежест на съкровището е около 8–5 кг златни и около 2.5 кг сребърни накити. След разглеждане и изследване на археолози, се стига до заключението, че тези накити са принадлежали в миналото на саксонски благородник.

В съкровището са открити не само накити – има още различни съдове, оръжия, щитове, мечове и др. Между предметите има и части от доспехи, които са принадлежали най-вероятно на владетел.

Разбира се, точното местонахождение не е упоменато, за да бъде запазено спокойствието и сигурността на мястото, както и на хората. Има различни предположения като по-голямата част от журналистите, които разследват, смятат, че съкровището е открито на границата на град Личфийлд (Южен Стафордшър).

Според уредник в лондонския исторически музей Лесли Уебстър, това съкровище няма аналог в историята на английската археология. Историци са убедени, че изработката на всички тези предмети е изключително професионална и те непременно са принадлежали на висшата по онова време аристокрация.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати