Клеопатра може би имала африкански корени

Клеопатра може би имала африкански корени

Клеопатра може би е имала африкански корени, показва изследване на новооткрит скелет, за който се смята, че принадлежи на нейната половин сестра.

Широкоразпространеното, традиционно мислене е, че великата владетелка Клеопатра е от кавказката раса и има гръцки произход, но учени откриват останки, за които се счита, че са на нейната половин сестра. Останките на принцеса Арсиное (Arsinoe) са открити в гроб в Ефес, Турция. Тяхното задълбочено изследване показва, че родственицата на Клеопатра е от части с африкански произход.

Историческите данни свидетелстват, че между Арсиное и нейната велика сестра не е съществувала сестринска любов. Счита се дори, че Клеопатра е наредила на своя римски любовник Марк Антоний да убие сестра й.

Водещият на документални филми и археолог Нийл Оливър заявава: „Клеопатра, Юлий Цезар, Марк Антоний ... те всички са традиционни личности от историята. Почти е невъзможно да си спомним, че те са реални хора, а не полу-митични фигури.” и добавя: "Чувството е като плисък със студена вода в лицето, да се сблъскам с тях като с човешки същества. Когато стоях в лабораторията и държах в ръцете си костите на кръвната сестра на Клеопатра - знаейки, че в живота си тя е имала реален допир с Клеопатра и може би Юлий Цезар и Марк Антоний, почувствах, че косата ми настръхва. Изведнъж тези гигантски фигури от историята бяха от плът и кръв."

В документалния филм на Оливър се представят ключови събития от живота на Клеопатра, включително и аферата й с Юлий Цезар, убийството на двамата й братя и нейният пакт с Марк Антоний за убийството на Арсиное.

Д-р Хилке Тхуер, от Австрийската академия на науките, който е бил водач на екипа, направил великото откритие, казва: "Това е уникално и неповторимо събитие в живота на един археолог да открие гробницата и скелета на член на Птолемеевата династия. Резултатите от изследванията на съдебната медицина и фактът, че лицевата реконструкция показва, че Арсиное е имала африканска майка е реално усещане, което води до нов поглед върху семейството на Клеопатра и отношенията между двете сестри. "

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати