sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята на Петър Велики

Историята на Петър Велики

Дворец Санкт Петербург

Петър Алексеевич е единствен син от втория брак на цар Алексей Романов. От първия си брак цар Алексей има 13 деца, но само престолонаследника Фьодор и Иван го надживяват. След като Фьодор III умира, между двете съпруги на цар Алексей, възниква борба за власт.

Болярската дума определя за престолонаследник Петър. По-голямата сестра на Петър и Иван, София не е съгласна с решението и организира бунт, след който поема властта и избира Иван и Петър за царе. През 1682 г. цар Петър завзема властта.

В историята на Русия цар Петър I Велики е един от най-обичаните и уважавани владетели – той поема страната в много трудни години. Русия е живеела в средновековието, докато Западна Европа процъфтява във всяко едно отношение. През 1697–1698 г. Цар Петър I предприема пътуване в Западна Европа.

Скрит зад името Пьотр Михайлович, той обикаля Европа и работи в Холандия и в Англия. Успява да посети и да види много места – разглежда много музеи, арсенали, фабрики. За толкова кратко време научава много за западната култура.

Когато през 1698 г. цар Петър се завръща в Русия, започва да прави много реформи, изпраща руснаци да се учат в Западна Европа, наема много специалисти от чужди държави, за да му помогнат да направи Русия модерна държава. Не след дълго реформите, които предприема, дават желания резултат – буржоазията става влиятелна, развиват се търговията и индустрията, развиват се градове.

Река Нева

Изгражда руската армия по европейски модел, обръща сериозно внимание и на социалната област, реорганизира църквата и успява да я контролира. Успява на научи и да насърчи гражданите (чрез различни укази) да живеят, да се обличат и да използват европейския образец.

Първият вестник в Русия се появява по време на неговото царуване. За да се постигнат тези резултати, се налага покачване на данъците, което предизвиква недоволство в гражданите и заради което са избухнали няколко въстания. Цар Петър успява да ги потуши.

Цар Петър обръща внимание и на външната политика на Русия – по време на неговото управление държавата е водила две войни – с Турция (на юг) и с Швеция (север). След дълги битки поредица от успехи и неуспехи, претърпява поражение с Турция, но от войната с Швеция, успява да завземе значителна територия. Благодарение на тази победа, Русия получава излаз на Балтийско море. В част от взетите от Швеция територии, Петър Велики създава град Санкт Петербург, който става столица през 1712 година.

Обявил себе си за император, Петър Велики е един от най-великите руски владетели. Той продължава своите реформи през цялото си управление. Остава начело на Русия до неговата смърт, след което на престола сяда втората му съпруга Екатерина I.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
26.02.2019 19:46
Петър Първи вкара западни специалисти в Русия, за да я развива в културно, техническо, икономическо, военно отношения, и затова го нарекоха Велики. Стамболов направи същото за България и затова го нарекохме СТАМБОЛОВ ВЕЛИКИ!
0
1
aleksandar
aleksandar
26.03.2013 00:05
А аз знам още,че Петър Велики е вярвал че огледалото запечатва душата на човек затова в двореца му огледалата му били изработени само от слепци.както знаеете очите са огледало на душата
1
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
06.10.2012 15:53
Велик човек, велик народ!
4
1