Промяната в климата, причина за края на Маите?

Промяната в климата, причина за края на Маите?

Предизвикана от самите тях суша и драстични промени в климата може би са довели до унищожаване на древната цивилизация на Маите, съобщава National Geographic.

Изследователи от Центъра за космически полети Маршал в Хънтсвил, Алабама, лансират сателитна програма, известна като SERVIR в началото на 2005 г. с цел да се съдейства на борбата срещу горските пожари, подобряване използването на земята и да се намират разумни решения в случай на природни бедствия. Учените свързват тази програма с проекти за екологична дипломация.

Но програмата също така открива и следи от скритото, вероятно бедствено земеделско минало на Маите и използва получените уроци, за да гарантира, че днешните цивилизации ще се отнасят по-отговорно по отношение на съвременните климатични промени.

Според разработващите програмата, Том Сивър и Даниел Ъруин, SERVIR има за цел да отправи предупреждение към лидерите на страните в Централна и Южна Америка, където промяната на климата може да предизвика тежки удари върху техните екосистеми и биоразнообразие. Ако правителствата на тези държави обърнат внимание на предупрежденията, получените сателитни данни могат наистина да спасят животи, добавят експертите.

Съществуват повече от сто предположения за изчезване на древната цивилизация на Маите като сред тях са унищожителни урагани, пренаселване, болести, войни, както и селски бунтове. Но Сивър, единственият археолог на НАСА допълва доказателствата с друго обяснение за краха на великата цивилизация: "Нашето скорошно изследване показва, че друг фактор може да са били промените в климата."

Една общоприета теория е тази, че Маите са разчитали на отсичане и изпичане на земеделските култури. Но Сивър и колегите му заявяват, че тези методи не могат да поддържат население, което е достигало 60 000 души в своя пик.

Учените смятат, че Маите също са разработвали и сезонни, виреещи във влажни земи култури, наречени вajos, които съставляват повече от 40% от ландшафта на древната империя.

Промяната в климата, причина за края на Маите?

В повечето случаи градовете на Маите са били обкръжени от така наречените вajos и археолозите вярвали, че тези култури не се използват от тях. Но фундаментални сателитни снимки показват, че земите с вajos са криели древни отводнителни канали и силно буренясали полета. Този изобретателен метод за отглеждане на селскостопански култури има вероятност да е имал обратен ефект.

Сателитните данни показват, че комбинацията от отсичане и изпичане на земеделски култури и приспособяването на влажните земи е предизвикала местна суша и е била причина за нарушаване на терморегулирането.

Това би могло да е причината, която е предизвикала и много от предполагаемите фактори, довели до краха на цивилизацията на Маите, дори и такива, които привидно не са свързани помежду си, като заболяванията и войната.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати