Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Посланието на Киприяновата молитва.

Земният път на Св. Киприян е бил изпълнен с много обрати: от ревностен магьосник, той се променил и посветил живота си на Бога. Заниманията му с магии, от времето на неговото служене на езическите богове, били категорично отречени и отхвърлени. Така Киприян обучавал и хората, като ги убеждавал да не пристъпват към тях, когато се чувстват угнетени, а да молят Бог да сбъдне онова, за което копнее сърцето им.

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

В своите боговъзвеличаващи молитви, той изпитва ясно разкаяние за грешния си път на чародей: „...Защото и аз, Господи, задържах облаците и те не пускаха дъжд, връзвах земята и тя не даваше плод, лозите не се разлистваха, стадата не даваха мляко, правех мъжете да не се събират с жените си и те да не стават майки, братя да се не виждат и семейства да се разделят, правех зимата лято и лятото - зима.”

Киприян призовава Бог да разпръсне всяко зло, което е намислено на някого, защото познава добре тъмната му природа и различните му ритуални проявления в магии.

Той продължава молитвата с думите: „Ако магията е сложена в праг или в кожа, или в желязо, или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим, или ако е написана с мастило или кръв човешка или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби. И ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши, или в бунар хвърлена, или с каквото и друго да е направена, нека се освободят Божиите раби от всякакво зло действие на нечестивия дух, така щото с дръзновение да казват: "Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."

Тази молитва, както и всички други от Св. Киприян, помагат да се спре всяко магическо въздействие от зложелател и закрилят истински вярващия от уроки, зли очи, несправедливо оклеветяване- лоши езици. Предпазва от болести, с неясен характер и за прогонване на демони или за предпазване от скитащите духове на починали. Молитвата помага, когато имате раздори в семейството и безпричинно промяна на емоционалното поведение на близките си, вследствие на магия. Тя се чете само от свещеник, който преди това напътства мирянина какво да направи, за да се пречисти и да измоли Божията помощ посветено и искрено.

Какво е Киприянова молитва и за какво помага

Житие на Св. Киприян

Св. Киприян се е родил в Картаген в семейство, почитащо езическите богове. Още като много малък те се погрижила той да бъде посвещаван във всички тайни чародейски науки.

На десет годишна възраст бил изпратен в планината Олмип, където стояли безброй идоли, в които били вселени нисши бесове. Там Киприян усвоил тънкостите в правенето на магии и злодеяния- научил се да влияе на времето. На Олимп видял привидението на тъмния княз- дявола, с когото често беседвали оттогава.

На 15 години започнал да се обучава при седемте велики жреци. След това служил последователно на богинята Хера и на Артемида. Знаел вече как да призовава мъртвите от гроба и различните бесове. След 30-тата си година отишъл в Антиохия. Там се прочул като знаменит чародей, ловък магьосник и философ. Хората идвали при него с всякакви молби, а той им помагал да удовлетворят различните си страстно изказани желания с помощта на тайните си умения и призоваването на тъмните сили.

Един ден при него дошъл горделив млад мъж на име Аглаид. Той бил страстно влюбен в благочестива, повярвала в Христа, девойка на име Юстина. Аглаид помолил Киприян да събуди магически споделено чувство в нейното сърце и му обещал да го възнагради пребогато. Това обаче не се случило. Два силни бяса избягали от Юстина, щом тя призовала в молитва Христа и обсебването от похотта не успяло да се настани в нея. След това лично дяволът в образа на жена, за да не посрами своята сила, се опитал да й внуши да изпита плътско желание към Аглаид. Тя превъзмогнала със силно упование в Бог и молитва поредното изкушение.

Като видял немощта на дявола, Киприян сам се опитал да склони Юстина да приеме Аглаид. Изпратил болести и различни бесове на нея и на всички в града. Тя обаче била непреклонна и постоянно молителствала пред Бог за спасението на всички. Поразен от това, че злото се оказало непосилно пред искрената й вяра, той отхвърлил дявола и предишния си начин на живот. Поискал прошка, кръстил се и станал епископ, а Юстина- дяконеса.

Двамата проповядвали свободно сред множество хора Христовото учение, за което били издадени, че не славели езическите богове. Управителят, на име Клавдий, заповядал Киприан и Юстина да бъдат посечен с меч. Така те се предали в Божиите ръце и починали мъченически. Тленните им останки и тези на още един повярвал в Бога- Теоктист /след като видял мъките на Киприан и Юстина/, били предадени на Руфина, която била родственица на императора. Тя погребала с почест и вяра в сърцето телата на тримата мъченици.

Виж повече

Рейтинг

5 50
4 37
3 29
2 14
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

Изпрати
Мина Карагьозова
Мина Карагьозова
19.07.2013 23:12
Не искам да засегна никого. Но православните свещеници обикновено четат молитви като по задължение, бързо, речитативно, формално. Защо тази молитва да трябва да се чете само от свещеник? Каква е логиката да се налага още едно ограничение?Не съм прочела да е имало нито един свещеник около Христос. Като изключим книжниците и фарисеите. Ако молитвата трябваше да се чете само от свещеник, а не и от вярващите, то православната църква не би я включила в джобен молитвеник, който се продава във всички църкви.
10
3
Лина
Лина
19.07.2013 15:20
До Диян...От написаното ваше мнение е видно 4е НЕ СТЕ ПРАВОСЛАВЕН.това озна4ава 4е не СЛАВИТЕ ПРАВИЛНО БОГА.Замислете се!!!....Много 4удеса стават и днес по молитвите на светиите,а за най-святата жена в историята на 4ове4еството-Пресвета Богородица,да не говорим.Бог не оби4а когасто хулят и не оважават собствената Му майка,и 4есто е наказвал за това.Вие бихте ли уважавал и оби4ал някой,който хули вашата родна майка?Св.Богородица е нашата главна застъпница пред Бога,и най-малкото за това трябва да Я по4итаме.Същото се отнася и за светиите....Нима небето е празно и там горе съществува само Бог и никой друг.Всеки в Божието царство има разли4на зада4а с обща цел-спасението на хората...А относно вашата верова заблуда,само ще ви напомня,4е на Божи гроб,където на Великден Бог изпраща огъня Си от небето,има множество православни икони,кадилници,разпятия и вси4ко,според православните традиции,защото и храмът е православен..И именно на такова място Бог праща, като доказателство за истинността на нашата вяра, невеществения огън от небето.
6
0
!
!
23.12.2013 02:18
Какво стана със забраната да сеправят кумири, идоли и да не се обожествява направеното от човешка ръка?
Моля ви, не купувайте нов АйПад на попа. Търсете Бога в сърцето, не на картинка. Когато Бог искаше да слезе на земята, той изпрати Сина си, а не няколко маслени платна, запалка, пушещ свещник и бутилка олио.
5
0
Ина
Ина
19.07.2013 15:17
До БУБУ,
църквата „Свети Андрей Първозванни“
Църквата се намира на ул. „Опълченска”
отецът (за съжаление не му помня името), чете персонално киприяновите молитви
1
0
Галя
Галя
19.07.2013 13:32
В църквата Света Неделя в София,всеки четвъртък четат Киприяновата молитва.Носи се хляб и някаква дреха.
3
0
Вибора
Вибора
18.07.2013 13:20
Към коментара на Диян: "Киприяновата молитва" не е молитва към св. Киприян, а е молитва на св.Киприян към Бога. Не би било зле когато изказваш мнение по дадена тема да се запознаеш със съответните източници, напр. Православен молитвеник, това по повод идолопоклонството.
4
0
Испиорф
Испиорф
18.07.2013 10:28
Отговор до отзива на ДИЯН: Молитвата винаги помага. Всеки от нас е на различен етап на духовната си възраст спрямо отношенията си с Христос. Има пеленачета, деца, юноши, младежи, възрастни, старци... , но всички сме негово стадо(в добрия свет смисъл). Нека да бъде Слава на Този, който е ВСЕ във ВСЕ... ИсХр.
6
1
Анита
Анита
18.07.2013 08:35
Киприяновата молитва се чете в четвъртък във всяка черква,но най-много ходят в Света Неделя в София.Може и с предварително записване на именат. Струва 2 лева.
4
0
Минко
Минко
30.05.2015 19:57
Само като го видя това "Струва два лева" и сте ми ясни!!!
2
3
stefi
stefi
17.07.2013 11:37
А аз мога ли да я чета у дома или трябва да е в църква?
0
0