sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Олтарът в планината Ебъл

Олтарът в планината Ебъл

Олтарът в планината Ебъл

Тълкуването на това откритие е все още спорно, но въпреки това израелският археолог Адам Зертал се придържа към неговата интерпретация. Той се заема с разкопките на обект, разположен в планината Ебъл, планината, от която Джошуа е произнесал своите проклятия. Ебъл е разположена срещу планината Геризим, планината на благословиите и е разделена от долината, в която руините на древен Шехем лежат близо до модерен Наблус.

Зертал е решен разкопките да се правят в този район, тъй като по време на проучванията той открива голямо количество части от керамични съдове, разположени около купчина от камъни. Откритите глинени части датират от Желязната ера, около 1220-1000 г. пр. Хр, периодът, в който израeлтяните са се установили в Канаан, а също така и периодът на съдиите. Въпреки че много райони, свързани с Желязната ера са открити по време на проучванията, то това е единственият такъв район в планината Ебъл.

Разкопките започват през есента на 1982 г. и са приключени след шест сезона. Това, което е открито е сложно разположени оградни стени, голяма правоъгълна структура, изградена от необработени камъни, включително места, внимателно запълнени с четири отделни слоя пръст, камъни, пепел, животински кости, части от глинени съдове или комбинации от всички.

В слоевете пепел са открити 962 животински кости, които са били изгорени или обгорени. Сред тях могат да се различат останките на четири вида животни: овце, кози, едър рогат добитък и елени. Намерените животински видове се различават от тези, намерени в типичните за Желязната ера райони, защото обхватът на животните, който е представен е доста тесен. Обикновено в районите от Желязната ера биват откривани и доказателства за наличие на магаре и куче. Освен това и прасето, което живее в една и съща среда като елена, липсва в този район. Всичко това подсказва, че руините в планината Ебъл са култово място, където са правени жертвоприношения на животни и след това изяждани.

Мястото е било изоставено някъде около 1130 г. пр. Хр. Поради уникалното си местоположение и единствени по рода си характеристики, Зертал вярва, че това е олтар, изграден и използван, когато Моисей нарежда на Джошуа да построи олтарът Yahweh в планината Ебъл (8:30-35).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати