sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Надписa на Екрон - поредното библейско откритие?

Надписa на Екрон - поредното библейско откритие?

Надписa на Екрон - поредното библейско откритие?

През 1993 г. археолозите Сиймор Гитин от Археологическия институт за научни изследвания Олбрайт и Труд Дотан от Еврейския университет в Йерусалим са в техния тринадесети и заключителен сезон на разкопките в Тел Микне в Израел. Дълго време те подозират, че Тел Микне е било мястото на един от главните градове на Philistine pentapolis, особено на библейския Екрон (Джош 13:3, плюс 23 други препратки в OT). По време на тези последни разкопки те попадат на царски, подобен на посвещение надпис, издълбан в плоча от варовик, който драматично потвърждава името на мястото, както и имената на петима от неговите владетели, две от които са специално споменати в Библията.

Надписът е намерен в разрушения пласт на структура, чието разрушение е приписано на Вавилонското завоевание през 603 г. пр. Хр. Структурата е от порядъка на 186 до 124 фута и се смята, че е храм - комплекс. Комплексът следва дизайна на известни Асирийски дворци и една от секциите съдържа светилище с каменна настилка. При разрушението надписът е паднал върху тази каменна настилка. Петте реда на надписа гласят:

1. Храмът, който той построи, kysh (Achish, Ikausu) син на Пади, син на

2. Исд (Ysd) син на Ада, син на Йер (Ya'ir), владетел на Екрон,

3. За Ptgyh своята дама. Нека тя го благослави, и

4. да го защити, да удължи дните му, и да благослови

5. земята му.

Двамата, Икосу и неговия баща Пади, са известни от Асирийските досиета, царе на Екрон. Летописите споменават Пади във връзка с Асирийската инвазия срещу региона през 701 г. пр. Хр, включваща обсадата на Йерусалим на цар Езекия. Пади също плаща своя данък на Асирийския повелител през 699 г. пр. Хр, за което свидетелства царски печат, посочващ приноса му от около 67, 5 паунда сребро. Икосу е сред дванадесетте регионални царе, които са транспортирали строителни материали до Ниневия за построяването на двореца Есархадон (680-669 пр.Хр.), а също и сред царетете, които са подпомагали Ашарбанипал в първия му поход срещу Египет през 667 г. пр. Хр. Останалите трима царе в тази династия - Исд, Ада и Йер, не са споменати на друго място.

Богинята Ptgyh е може би непознато Филистимско божество или по-вероятно, ако четвъртата повредена буква от името се прочете като " nun=n ", като Pt n yh, то тогава името ще се чете като "Potnia", което означава "господарка" или "лейди" – официална титла използвана за различни богини в древна Гърция. Богинята зад това име е вероятно Ашера, семитско божество.

Надписът помага да се потвърди, че филистимците, чиито произход е от Кафтор = Крит, в библейските традиции (виж Амос 9:7), до голяма степен са приравнени към Ханаанската култура през вековете между пристигането им и освещаването на храма на Екрон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати