Мумията на Нефертити лежи до Тутанкамон?

Мумията на Нефертити лежи до Тутанкамон?

84 години след откриването на гробницата на Тутанкамон в Египет американски археолози намериха близо до нея саркофази с мумии.

Буквално на 5 метра от единствената неразграбена египетска гробница - на Тутанкамон, благодарение на която светът узна за младия фараон, в Долината на царете в Луксор археолози се натъкнаха на "подобие на гробница с правоъгълна форма".

Тя била на 3 метра дълбочина и е открита по време на разкопки край входа в Долината на царете. Размерите й са 195 см на 153 см. От западната страна в стената са направени вдлъбнатини, всяка дълга по 26 см. Според археолозите древните египтяни са ги използвали като стъпала, за да се изкачват нагоре.

В самата гробница са намерени пет дървени саркофага с мумии, които учените отнасят към Осемнайсетата династия (1555 г. пр. н. е. до 1305 г. пр. н. е.). На саркофазите са нарисувани човешки лица. Редом с тях американските археолози са открили 20 плътно затворени глинени съда.

Американските археолози нямат хипотеза кои са погребаните. Според главния археолог на Египет Захи Хауас обаче мумиите може би са на хора от фараонско семейство или аристократи, преместени от истинските си гробове, за да бъдат запазени от крадци.

Мумията на Нефертити лежи до Тутанкамон?

Баб Партридж от списание "Древен Египет " твърди, че е възможно там да е погребана царица Нефертити, която е била съуправител на Египет между 1379 и 1358 г. пр. н. е. Нейната гробница никога не е откривана.

"Нефертити вероятно е била погребана в Северен Египет на място, наречено Акхетатен. Вярва се, че мумиите на Нефертити и някои от нейните дъщери са били пренесени обратно в Долината на царете", казва Партридж пред Би Би Си.

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. от англичаните Хауард Картър и лорд Карнарвън.

Източник:segabg.com

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
фараон
фараон
11.11.2010 16:50
Благодаря.
0
15