Загадките на неизвестното

Загадките на неизвестното

Не е задължително да разбираме отговора на всичко, иначе загадките нямаше да са загадки, а и всичко да ни бъде ясно – това не е ли доста скучен сценарий?

Неизвестните факти и места са толкова много и не могат да се опишат всички – винаги ще има нещо пропуснато, неразказано. Но има няколко загадки, които действително сразяват с фактите около себе си, или по скоро с липсата на факти.

Загадките на неизвестното

1. Ангкор Ват – намира се в Камбоджа. Това е храм, той се смята за най-големия намерен до сега. Част е от комплекс, построен от Кхмерската цивилизация през 12 в., този храм е единствения в комплекса обърнат на запад.

2. Ел Дорадо – златният град. Неизвестно е местонахождението на този град, стотици хора са искали да го намерят и са го търсили, но са намерили смъртта си в джунглата - смята се, че този град се намира в близост до Богота, столицата на Колумбия. Въпросът е къде?

3. Шамбала – тайнствена земя на будистите, която според легенди се намира някъде из хималайските земи, но никой не знае къде точно.

4. Фигурите на Великденския остров – тези каменни фигури са абсолютна загадка за учените. Какъв е техният произход и за какво са предназначени все още не е открито. Тези каменни фигури са около 900 на брой.

Загадките на неизвестното

5. Тадж Махал – изключително внушителна сграда, която се смята и до днес за най-красивата в света. Построена е от бял мрамор – използвани са различни видове скъпоценни и полускъпоценни камъни. Сградата е била построена в чест на съпругата на Шах Джахан, който е бил владетел на Великите Моголи (1632 – 1653г) - Мумтаз Махал.

6. Орфеево цвете (родопски силивряк) – цвете, което расте в Родопите и чието име Орфеево цвете произлиза от името на митичния певец Орфей, за когото се смята, че е живял и царувал по тези земи. Изключителното на това растение е, че дори да се хербаризира, то може да разцъфти отново ако се полее с вода. Изследва се от руски учени.

7. Остров Повелия – легендата свързана с този остров гласи, че по време на епидемията от чума във Венеция, на това място са били откарвани болните. В последствие на острова е построена благотворителна болница, но всеки болен, който влезел в нея полудявал. Смята се, че болните от чума не успяват да намерят покой. Остров Повелия е необитаем от 500 години, а рибарите казват, че се чува звън от камбанарията през нощта.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 8
3 7
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mona
Mona
01.05.2014 16:15
Хубава статия, но мисля че островът се казва Повеглия, а не Повелия.
2
0