Окото на Ра
The Eye of Ra

Окото на Ра

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Окото на Ра

Окото на Ра, известно още като Слънчевото око, е древноегипетски символ, който олицетворява могъщество и власт. Освен това то е символ на огъня и светлината, на концентрацията и бързата реакция. Според древните египетски вярвания Окото на Ра е било в състояние да изгори всеки лош човек.

Окото на Ра се е изобразявало във вид на кобра, обикновено с крила в чест на египетската богиня Нехбет – богинята-ястреб, и задължително със слънчев диск.

Слънчевото Око се е отъждествявало с Уаджет, богинята с форма на змия, а също така с Нехбет, Маат, Хатхор, както и с всички богини, които са били изобразявани във вид на лъвица - Тефнут, Сeхмет и Мехит.

Уаджет обикновено е била изобразявана като изригваща пламъци и отрова змия със слънчево око, което е изгаряло с огъня си всички противници.

Окото на Ра

В основата на изображението на Окото на Ра е южноегипетската кобра, известна със своята безпощадност. Окото на Ра е било символ на кралско величие, на силата на живота и смъртта, на способността да се управлява народа и да се унищожават враговете на Ра.

Окото на Ра е било неизменна част от украсата за глава на фараоните във вид на змия върху челото, която се закрепвала към диадемата, а по-късно и върху короната. Короната на Амон е била украсена с две очи на Ра.

Изображение на Окото на Ра в качеството на охранителен знак се е включвало в декорацията на сгради, гробници, има го и в рисунки в прочутата древноегипетска Книга на мъртвите.

В прединастическата епоха Египет е включвал две враждуващи области – Горна и Долна. След обединяването им през 2900 преди новата ера държавата е продължила да се разделя административно на две области – Горен и Долен Египет.

Така Египет се разделил на две части, покровителствани от две богини – южната била под егидата на Нехбет, а северната – под егидата на Уаджет. Нехбет и Уаджет били дъщери на Ра и се смятали за негово всевиждащо Око.

Короната, а преди нея – диадемата на фараоните символизирала обединяването на двете области на страната, над които бдяло Окото на Ра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
412
33
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати