sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-великите открития по физика

Най-великите открития по физика

закон за гравитацията

Великите физици са толкова много и всяко от техните открития и изобретения е съществена част от съвременния свят. Да се определя кое е най-важното и най-ценното е невъзможно – всяко следващо откритие във физиката е направено благодарение на някакво предходно и е свързано поне с още едно.

Обща и специална теория на относителността – и двете теории принадлежат на гениалния Алберт Айнщайн. Той получава и Нобелова награда за откриването на закона на фотоелектричния ефект.

Галилео Галилей е наричан баща на съвременната физика. Положил основите на класическата механика, Галилей е оставил може би най-трайна следа във физиката, техниката, астрономия, математика. Измисля кинематиката и динамиката (отделни дялове в класическата механика), които в последствие са развити от Нютон и други физици.

Законите на Нютон – трите закона на Нютон са оставили трайна следа във физиката и класическата механика. Неговите Закони за движението всъщност продължават развитието на класическата механика. Той и неговите открития са смятани за едни от най-великите през цялата научна история. Открил е още математическия анализ, Закон за всемирното привличане, дисперсия на светлината.

Майкъл Фарадей е английски учен, който определя понятието електромагнитно поле и изобретява първия електромотор, макар и доста примитивен.

светлинен тунел

Уравнения на Максуел – постиженията на този физик са сравнявани с тези на Айнщайн и Нютон, освен това е оставил дълбока след във физиката, повлиял e значително на физиците през ХХ век. Уравненията доказват, че в електромагнитното поле се съчетават магнетизъм и електричеството. Той доказва, че електричното и магнетично поле се движат с постоянна скорост под формата на вълни.

Закона за квантуване на енергията – за този закон Макс Планк получава Нобелова награда през 1918 година. Наречен бащата на квантовата физика. Въвежда понятието „теория на относителността”.

Лъчение на Хокинг – Стивън Хокинг е още един велик физик, който успява да докаже, че т.нар. черни дупки всъщност съдържат и излъчват енергия, след което избухват, когато я изчерпят. Тази енергия е съставена от елементарни частици. Той за първи път съчетава няколко закона – термодинамика, квантова механика и гравитация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Бо
Бо
24.08.2013 00:29
Аз също съм физик и ми допадна написаното. За предишните 2 коментара- като сте тръгнали да се възмущавате за Тесла, възмущавайте се и за Бекерел, за М.Кюри, Едисън.. Велики физици много, но тук темата е друга. А относно лъчението на Хокинг- не е голям праз, а наистина велико откритие! Ако не разбираш защо, не виждам как би разбрал и че теорията на относителността е важна..
1
0
Митко
Митко
12.08.2013 16:16
Да, защо не се споменава Никола Тесла? 80% от нещата свързани с електричеството днес използваме благодарение на неговите гениални открития! А за лъчението на Хокинг - голям праз! Какво ме грее мен, че 1 средно голяма черна дупка ще гръмне след 10 на степен 60 (не мога да го напиша иначе) години!! Дотогава я камилата, я камиларя :)))
0
1
Дени
Дени
11.09.2012 21:08
Не, защото никъде не се спомена за Никола Тесла
0
0
Kristi
Kristi
10.09.2012 00:05
Аз съм физик по професия и статията ми харесва! Написаното наистина отразява най-значимите хора и открития в областта на физиката!
0
0