Историята на шумерската цивилизация
The history of the Sumerian civilization
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята на шумерската цивилизация

Историята на шумерската цивилизация

Историята на шумерската цивилизация

Изникнала сякаш от нищото, и до днес не могат да се кажат доста неща за шумерите. Шумерската цивилизация е открила много ценни за света изобретения. За изобретения на шумерите се смята писмеността, различни селскостопански сечива, пивоварство, колело.

Неразгадаемо остава как шумерите са успявали да направят всичко това преди толкова много хилядолетия. Шумерската цивилизация е най-древната цивилизация и безспорно удивителна. Има дори хипотеза, че са се срещали с извънземна цивилизация.

Техните знания озадачават учените и днес – шумерите са използвали троична система за изчисляване, имали са невероятни знания по химия, физика, астрономия, знаели са и числата на Фибоначи. Техните познания са били наистина големи. Смята се, че шумерите са знаели за съществуването на Плутон, на Уран и че техните знания за математиката могат да надхвърлят дори знанията, които имаме днес.

Имали са избори, чрез които си избират кой да ги управлява, имали са дори съдебни заседатели. Шумерите са били защитени, защото са имали права.

Първите им селища се появяват 4 хиляди години пр.Хр., развиват се бързо и успяват да прераснат в градове-държави, които са независими едни от други.

Започват да воюват по между си. Големите градове на шумерите са били Нипур, Ериду, Киш, Лагаш, Ур. На чело на всеки голям град е имало владетел или управник - жрец или цар и божество. Шумерите търгували много по между си, както и с Индия и Египет. Шумерската цивилизация е била богата и поради тази причина често са били нападани от персийски племена.

Урукският цар Ур взима властта на Шумер около 2600г пр.Хр., а Лугаланемунду – който е следващият владетел, успява да прибави към шумерските земи местността от Средиземно море до Иран, а царят на Ума – Лугалзагеси успява да достигне и до Персийския залив през ХХIV в.пр Хр.

Саргон Велики е създал първата империя в света. Той завладява голяма част от Шумер в средата на III хилядолетие пр Хр.

Шумер окончателно бил превзет през II хил.пр.Хр от Вавилонската империя, която много бързо набрала сили и се разраснала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
58
44
37
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
az 4ovekat
az 4ovekat
20.12.2012 08:43
това са пални глупости, шумерите са били нападани от перси хаха какви перси та те идват в иранското плато поне към 1000 г пр Хр виждам и други неверни неща.
а за тоя коментар преди мен какаво мога да кажа пална боза :Д немате никакви познания по история

Златото,което откриха край Варна е на 4 400г, което автоматично прави траките по-древни от шумерите

кви траки кви 5 лева ве :Д то тогава в Европа оште не е имало индоевропейци, а траки е имало така ли, което автоматично прави траките не-индоевропейски народ а ?

Индийците също са много древни, има писмени източници на 5000г говори се за индийска цивилизация стара 11 000г

а тук си много далеч от истината това неса индийци тва са дравиди нали се сештате от ония братя роми дето се по черни от останалите :Д маинете ги кво пишат то в Джагфар Тарихъ пише че началото на нашата славна ислямска нация започва преди 31 000 години което автоматично прави българите един от най-древните народи (?)
ништо несе знае, а АЛЛАХ ТАЕЛЯ знае най-добре :)
2
5
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
08.09.2012 21:24
Всичко това е изумително!
1
0
elle
elle
13.08.2012 21:20
Шумерите не са най-древната цивилизация. Месопотамия има 4 царства-Щумер,Акад,Асирия и Вавилон. Шумер и Акад са възникнали 2800г преди Христа, до скоро се смяташе, че египтяните са най-стари, говореше се за "Египет люлката на цивилизацията". Златото,което откриха край Варна е на 4 400г, което автоматично прави траките по-древни от шумерите. Индийците също са много древни, има писмени източници на 5000г говори се за индийска цивилизация стара 11 000г, жителите на Тибет смятат че тяхната култура води началото си отпреди най-малко 28 000г.
2
3