Праисторически племена правили партита на гробищата

Праисторически племена правили партита на гробищата

Някои древни култури в Южна Америка са организирали богати честванията в своите гробищни паркове, изпълнени с пируване и много пиене, подобно на съвременни барбекю партита, сочат нови археологически проучвания, за които съобщава National Geographic.

Разкопките на гробни могили от 12-ти и 13-ти век във високопланинските райони на Бразилия и Аржентина показват множество глинени пещи. Находките свидетелстват, че гробищата са били район на редовно провеждани тържества в чест на смъртта на някой висшестоящ в общността.

"След като погребат важен човек те организират пиршество с месо, приготвено в подземни пещи и царевична бира", заявява археологът Хосе Ириарте.

Големи пръстени от повдигната земя обграждат могилите, с пътеки, водещи към техните центрове. Тези пръстени са изградени от серии подземни пещи, които са били построени през различните поколения.

Хората, населявали този район през 12-ти и 13-ти век, според Ириарте, често са консумирали алкохолна напитка, направена от царевица и мед. "Те организират тези празненства в период от годината, когато боровите ядки (консумирани по време на честванията) и царевицата са в изобилие" добавя Ириарте.

Изследователите откриват също керамични съдове, като купи и малки цилиндрични чаши за пиене, които все още съдържат остатъци от царевица. Открити са и остатъци от животни, чиито вид все още не може да бъде идентифициран.

Археолозите традиционно са гледали на тези хора като на малки, номадски групи. Но според Ириарте, тези последни открития доказват, че теорията е погрешна. "Това е едно неочаквано развитие на тази част на Южна Америка, " каза той. "Ние мислим, че сме свидетели на наличието на доста голям и регионално организиран народ."

Наред с пещите, екипът изследователи намира и големи подземни къщи в район, богат на разнообразни растителни и животински видове.

Майкъл Хекенбергер, археолог и антрополог от Университета във Флорида, обяснява във връзка с това откритие, че околната среда в Южна Бразилия преди това се е смятало, че е трудно да поддържа големи групи население. "Това е част от по-голямо проучване, което показва, че групите хора, населявали низините в Бразилия са имали големи, социални групировки, социално-политически организации и социални модели, включително и пируване", добавя Хекенбергер.

Според Ириарте, чиято работа е била финансирана отчасти от National Geographic Society, проучванията показват, че този тип погребения, последвани от големи пиршества са били запазени само за известни хора в общността, с наследени лидерски позиции.

Първородният син обикновено е организирал тези празненства, като по този начин, той затвърждава своите връзки с предците си и позицията си в обществото.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати