Древният град на Вилка Бамба в Перу

Древният град на Вилка Бамба в Перу

Древният град на Вилка Бамба в Перу

Древният град Вилкабамба в Перу е известен сред археолозите като последното убежище на владетеля на империята на инките – Манко Инка Юпанки след нахлуването на испанските конкистадори.

Някои археолози отъждествяват Вилкабамба не с горепосочения град, където се екриел Манко Инка Юпанки, а с град Чокекирао, известен като Златната люлка, частично разкопани руини на империята на инките на 3085 метра надморска височина. Това обаче е спорно.

Местността, известна в хрониките като Вилкабамба, се е намирала на територията на съвременната провинция Куско в Перу и е била прочута с разкоша си.

В този град владетелят на империята на инките се надявал да изчака най-лошото да отмине и да събере хората си на бунт срещу завоевателите, за да ги прогони от владенията си. Затова създал наново всичко, което му е било необходимо за целта и започнал да подготвя бунта.

През 1539 година бил създаден нов императорски двор и била възстановена системата на управление, която съществувала в Куско преди нашествието на испанците.

Вилкабамба бил управляван не само от владетелят Манко Инка Юпанки, но и от последвалите го Сайри Тупак, Титу Куси Юпанки и Тупак Амару Първи. По това време на територията на бившата държава на инките, която била контролирана от испанците, бушувала гражданска война.

През 1572 година испанците организирали поход срещу владетеля Тупак Амару Първи. След сблъсък, който взел много жертви и от двете страни, владетелят бил заловен и обезглавен, а всичките му приближени – обесени. Най-добрият приятел на владетеля бил пощаден, за да гледа екзекуцията му и да разказва за нея.

Градът Вилкабамба, който бил известен като едно от последните средища на културата на инките, бил напълно превзет от испанците, а благата му били напълно разграбени. Днес от древния град са останали само руини.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати