sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Гробницата на Филип Македонски

Гробницата на Филип Македонски

Гробницата на Филип Македонски

Филип Македонски е македонски цар, който властва през 369-336 г. пр. Хр. При него Македония се превръща в централизирана държава. Той въвежда във войската т.нар. македонска фаланга и полага основите на военния флот. Той също така е и баща на великия Александър Македонски.

Филип Македонски е убит през 336 г. пр. Хр. от царедворци заговорници. Гробницата музей се намира във Вергина, на 75 км. от Солун.

Интерес към тази местност има още от 1850 г. Археолозите са предполагали, че там има гробници. През 1977 г. археологът от гръцки произход Манолис Андроникос започва дейности по разкопки на хълма, наречен Голямата гробна могила. Там той открива общо седем зали, а две от тях се предполага, че принадлежат на Филип II Македонски и неговия внук Александър IV Македонски /синът на Александър Македонски/.

Гробницата на Филип е с обширни размери. Изградена е от варовик и фина бяла мазилка. Тя се състои от две стаи. В главната стая се намира саркофаг от мрамор с урна от 24 каратово злато. В самата урна са открити останките на царя, златен венец от 313 на брой дъбови листа и 68 жълъда.

В стаята са намерени още доспехи направени от злато и слонова кост, богато украсено погребално легло, на което царят е бил поставен и изгорен. На мястото има и сребърни съдове пълни с погребални дарове.

Антропологично изследване на черепа на Филип показва смъртоносно нараняване в дясното око и потвърждава идентификацията му. Гробницата датира от 4 в. пр. Хр.

На фасадата на предверието е изобразена ловна сцена. Там е открит и друг саркофаг, отново с златна урна, но по-малка на размер. В урната се намирали костите на жена, обвити в златисто-лилаво платно и златен венец от цветя. Предполага се, че това е някоя от жените на царя. До този саркофаг има още едно погребално легло, което е засегнато от огън. Там също е намерен златен венец.

Гробницата на внукът на Филип, Александър IV Македонски е по-малка на размер и отново като тази на царя не е разграбвана. За съжаление другите две гробници са разграбени и полуразрушени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
еми той
еми той
21.08.2013 12:03
Така се прави туризъм, а не като нас. Колко филма се направиха за Спартак, но света все още не знае , че е от тракийското племе Меди , което е живяло околко днешния град Сандански
2
0
Йоан Х  Палеолог
Йоан Х Палеолог
03.04.2013 12:31
Тези хора с вълшебна пръчица работят,с един замах и ето-черепът на ФИЛИПІІ е готов за изледване
0
0
Петя
Петя
01.05.2012 13:33
И на мен ми направи впечатление как става така да го изгорят и после да му изследват черепа!!!
3
1
бай иван
бай иван
14.04.2012 10:13
Е как така бе в урната били останките от царя, бил уж изгорен в леглото си, пък после му направили антропологично изследване на черепа?
Иначе горе - долу е така,има и др. хипотези.
2
0