Откриха гробница от последните дни на ацтеките

Откриха гробница от последните дни на ацтеките

Древна гробница от времето на последните дни на империята на ацтеките откриха археолози в една от разрушените пирамиди в централно Мексико, съобщава АП.

Намерените скелети принадлежат на млади хора с необикновено висок за епохата си ръст. Те са 49 на брой и са били намерени в пирамида, построена в 1521 г. Вероятно става дума за войници на конкистадора Фернандо Кортес, тъй като мъртъвците са погребани по християнски - с ръце, положени скръстени върху гърдите.

Освен това археолозите са открили в гробницата и предмети, които не биха могли да бъдат произведени от ацтеките - копчета и парчета стъкла. Империята на ацтеките, просъществувала в периода XIII-XVI в, е била най-силната в Централна Америка и известна с богатствата и обичаите си.

Тя се е простирала върху обширна територия на север до централната част на днешно Мексико, на изток – до Мексиканския залив, на юг – до днешна Гватемала и на запад до Тихоокеанското крайбрежие. Столицата Теночтитлан, върху чиято територия се намира днешната столица на Мексико (Мексико сити), е била един от най-големите градове в света по това време.

Културата на ацтеките е сложна и техният език, легенди и традиции и до днес оказват голямо влияние върху бита и културата на днешно Мексико. Теночтитлан пада през 1521 г. след тримесечна обсада на войските на Кортес. Върху руините на града испанските завоеватели построяват града Мексико - център на вицекралството Нова Испания.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
КРАСЕН
КРАСЕН
22.10.2012 22:56
ЕЕЕЕЕ КОЛКО СА БИЛИ ВИСОКИ,,ТИЯ МАЛОУМНИЦИ КАТО ВАС НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕЛИ
0
0