Тракийски митове и легенди

Тракийски митове и легенди

Траките са общност от индоевропейски племена, които са населявали териториите на север до Карпатите, на запад до р. Вардар, на изток до Черно море и на юг до Мала Азия и Егейско море.

Господар в тракийския дом е мъжът, той е главата на полигамното семейство – това е така, защото за траките е било познато многоженството. Жените са били безправни и обричани на тежък труд, не само вкъщи, но и на полето. Платон дори твърди, че траките са използвали жените да обработват земите, да пазят добитъка и да слугуват като роби. Откупуването на жените от техните родители е било обичай. Гръцките автори твърдят, че траките са били невъздържани в пиенето на големи количества вино. Траките считали войната за дейност, която притежава благородство.

Траките са почитали майката земя, силите на бог Дионис и душите на мъртвите. Смятали, че животът не завършва със смъртта на човек и душата продължава да живее, очистена от болките. Когато се раждало дете неговите близки сядали и започвали да го оплакват, като изброявали всички мъки, които трябва да живее. Обратно, когато човек умирал те организирали веселие, вярвайки че той се устремява към вечния живот. Когато мъжът умирал, любимата му жена била убивана и погребвана с него, а другите му жени съжалявали, че не са на нейно място.

През своето хилядолетно съществуване траките създават своя култура, музика и изкуство. Една от най-известните легенди е за тракийския певец и музикант Орфей. Той е смятан за най-великия поет и певец на древността.

Легендата разказва, че той е син на [Аполон или на тракийския речен бог Еагър и нимфата Калиопа.

Древногръцката митология разказва, че Орфей е живял поколение преди Троянската война. Той е считан за митичен, а не за реален герой. На него се приписват голямо количество орфически химни, в които са възхвалявани божествата на природата. Лирата му е имала седем струни. Той се е опитвал да научи хората на по-висока култура, но намесата му във вярванията за отвъдния живот е влязла в противоречие с тракийската царска идеология и това е най-вероятната причина за смъртта му.

Гръцкият мит разказва, че той е разкъсан от тракийки заради това, че е скърбял за починалата си жена и не е обръщал внимание на останалите жени.

Рейтинг

5 12
4 7
3 6
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
viking
viking
22.02.2016 19:54
Така е.Напред траки.Нашето знаме е месаля.
2
0
Георги
Георги
17.01.2016 03:00
щото в ученице по изторияили някои други източници са много верни ,нищо вярно няма писано лие от човек, око да види ръка да барне/.
0
1
Георги Дечев
Георги Дечев
12.01.2015 14:54
Абсолютни простотии
5
0
yli
yli
24.09.2014 19:55
тъпоооооооооооо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
3
Мила
Мила
04.03.2014 14:58
Глупости!
1
3