sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Най-известните древногръцки митове

Най-известните древногръцки митове

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Най известните древногръцки митове

Древногръцките митове и легенди разказват за богове и герои. Безсмъртието на боговете се поддържало с пиенето на нектар и амброзия.

Една от най-известните гръцки легенди е тази за Херкулес, който бил красив и силен човек, надарен от баща си –бог Зевс с невиждана сила. Херкулес извършил дванадесет подвига, които изкупили вината му за убийството на собствените му деца, което той извършил в пристъп на безумие, изпратено му от богинята Хера.

Сред най-известните митове е този за Дедал и Икар. Дедал е бил известен скулптор, а Икар бил негов син. За да избягат от плен, Дедал направил и за двамата криле от восък и пера, и забранил на Икар да лети към слънцето. Но Икар нарушил забраната и крилете му се разтопили.

Друг известен древногръцки мит е този за Нарцис. Така се наричал красив младеж, който по цял ден се оглеждал в езеро и бил превърнат от боговете в цвете. В древна Гърция с нарциси украсявали покойници, преди да ги погребат.

Друга известна легенда е за похода на аргонавтите, които търсели златното руно. Тя разказва за богиня Нефела, която станала жена на смъртен цар и му родила деца – Фрикс и Хела.

Богинята омръзнала на царя и той си взел нова жена, която се опитала да убие децата. Те се спасили благодарение на летящ овен със златно руно. Но Хела паднала в морето, докато летели над него, а Фрикс принесъл в жертва овена в чест на боговете и златното руно било охранявано от дракон ден и нощ. Това руно търсели аргонавтите – воини, които плавали с кораба Арго.

Митът за Прометей е сред най-известните древногръцки митове. Той дарил хората с огън, за което боговете го наказали – заковали го за скала и всеки ден идвал орел, който кълвял черния му дроб. Това е може би най-трагичният героичен образ в древногръцката митология.

Древногръцки митове: Мита за Одисей

Сред известните древногръцки митове е и този за Одисей, който е разказан надълго и нашироко в Омировата Одисея. Това е историята на един от героито от Троянската война – Одисей, който преживява много перипетии, преди да се завърне у дома. Любимата му Пенелопа го дочаква, въпреки че всички останали го мислят за мъртъв.

Известен е и митът за Тезей, който е един от любимите на гръцкия народ герои. Неговата популярност е била сравнявана само с тази на Херкулес. Митът за Тезей разказва как този смел герой побеждава чудовището Минотавър – човек с глава на бик, на което постоянно били принасяни в жертва млади момичета и момчета от богати семейства. Минотавърът живеел в лабиринт и благодарение на красивата Ариадна, която се влюбва в Тезей, героят успява да намери изхода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 10
4 11
3 7
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Rado Ivanov
Rado Ivanov
07.10.2020 17:01
Какво, какво :) Била българска ли - е такова чудо не бях чувал до сега. Жив да не бях. Някои от нас заприличват на македонци вече.
Пък за този, който е писал статията по горе си мисля че е някой ученик от 5 клас, на който са му възложили да напише свободни съчинения. Я от зад напред - на Минотавъра му пренасяли жертви постоянно - веднъж на 10 години е ако не греша, не ми изглежда да е постоянно. Самия минотавър бил човек (тук само дето не се преобърнах от стола назад),... Минотавъра си е неопределено същество с човешко тяло и бича глава. Това не е човек, а истинско чудовище. За пръв път чувам Тезей (или Тисефс, така звучи на грийк, ами ние "ей, ей" малко по руснашки, струва ми се) да е ползвал магически меч, че и от Ареадна (или Ариадни). Мита за Прометей (ей ей) е трагичен наистина, но си има щастлив край, мита за Орфей (пак 'ей' а трябва да е Орфеас) и Евридика е по-трагичен и си има нещастен край. Ако помня правилно Прометей беше спасен от самия Херкулес. Все съм се чудил защо Херкулес го водят и до днес с римското му име. По гръцки е Хераклес и звучи като Ираклис. О, мн има за писане, не ми се коментира повече просто. Лошото е че като кажат дракон в гръцките митове, елините всъщност имат предвид змия а не чудовище (от по скоро скандинавските истории). Същото като мита за ОдисЕЙ (Дисефс) и Сцила и Харипда. Сцила грешно е разбрано като много главо същество - всъщност не е биологичен дракон или нещо от сорта ами е коралов риф, а Харипдата е просто водовъртеж. Одис-ЕЙ е решил да се насочи към Сцила защото натам ще загуби няколко от хората си докато ако заплава към Харип, ще загуби всички, себе си, хората, както и кораба (между чука и наковалнята, да, от тази легенда идва). Сцила може би е остров Сицилия днес, защото при завръщането си към Итака, създателя на троянския кон, е умишлено тласкан надалеч от дома от самия ПосЕЙдо (или Посидон), задето ОдисХЕЙ ослепил сина му.. и талала нататък.
4
0
Мариана
Мариана
20.07.2015 00:12
Само да ви кажа, гръцката митология не е гръцка, а е българска има факти и доказателства това е истината,не зная как ще я променят тази история в учебниците
8
6