Фараоните в Древен Египет

Фараоните в Древен Египет

Древноегипетската цивилизация е една от най-старите в света и е притежавала най-напредналия социален ред за тогавашното време.

В основата на древната египетска цивилизация основа е плодородието на река Нил. Египтяните са живеели в долината на реката и използвали водния източник да развиват земеделие.

Който притежавал властта на Нил, която е имала огромно значение за хората, също е управлявал и източниците на селско стопанско и търговия в Египет. По този начин фараоните установяват своята могъща власт.

Тясната форма на долината на Нил не позволявала разширение на заселените участъци и по този начин се формирала цивилизация, която се състояла от малки градчета и селца. Този фактор също засилил властта на фараона.

Фараоните в Древен Египет

Първият египетски фараон е цар Менес. Той първи около 3 в. пр.Хр. обединява Египет в единна политическа единица. Терминът фараон първоначално се е използвал за мястото, където владетеля е живеел, но през годините се налага като титла на царете.

Фараоните са приемани като олицетворение на божествата, а цялото управление на страната е съсредоточено в техните ръце. Те са имали такава сила, че са могли да заповядват каквото поискат. Смятани за святи същества и с течение на времето те наистина започнали да вярват, че са богове. Повечето от фараоните били жестоки, деспотични и безмилостни.

Един от най-известните и могъщи фараони е Рамзес Велики. Той постигал много категорични победи сред враговете си, а неговите наследници са го наричали „великия праотец”. Той доживява до 90 години и това го прави един от най-дълго живелите фараони.

Противоположност на Рамзес е Тутанкамон. Той умира на 19 години и става известен едва след откриването на гробницата му, защото със своето управление не оставя отпечатък. Именно след откриването на неговата гробница започва да се говори за проклятието на фараона. Това е единствения открит непокътнат царски гроб от Древен Египет.

Има много мистерии в Египет, които правят тази страна една от най-интересните в света. Фараоните и тяхната власт и вековни тайни, внушителните пирамиди предизвикват интерес в продължение на векове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 12
4 9
3 8
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Име
Име
03.11.2014 18:15
Фарона пръдна и кенефа гръмна!!!
2
12
sibel
sibel
01.01.2014 19:26
тутанкамон- тут анк сета муун умира на 19 още дете....
4
3
мдаа мдааа
мдаа мдааа
30.07.2013 01:07
И баба Станка Крусева е била древена фарон в Египет-дебела дърта сводница отишла от село във Варна,мисли се за Клеопатра-древноегипетска,копанраска мумия Клеопатра-таня базеда баба Станка-дърта ненормална древна мумия Клеопатра-базеда с древна брахицефална кратуна!!!
10
10
клеопатра
клеопатра
03.01.2014 14:18
Ти не си наред!
7
9