Легенди от Елизабетинската Ера

Легенди от Елизабетинската Ера

Легенди от Елизабетинската Ера

Елизабетинската ера е важен период в английската история. Този период е познат и като епоха на Възраждането. Това е времето на царуването на кралица Елизабет през 1558-1603 година.

По време на нейното владичество се въвеждат много разработки и изобретения. Въвежда се печатната технология, хората проявяват интерес в различните науки. Знанието става движещата сила на периода. Въпреки появата на нови знания, започва да се наблюдава тенденция за вяра в свръхестественото и суеверията.

Суеверията, които възникват в този период се основават на различни традиции и вярвания. Историците смятат, че много от традиционните английски обичаи са основани на митове и суеверия, идващи от т.нар. Тъмни векове. Страхът от непознатото, съчетан с погрешната концепция за прекратяването му води и до многото суеверия, характеризиращи Елизабетинската ера.

Легенди от Елизабетинската Ера

В разгара на царуването на Елизабет набират най-голяма сила вярата във вещици и магьосничеството. Много жени са били набедени, че се занимават с магьосничество. Около 250 от тях са дадени на съд заради това. Обвинени са за събития като чумата, лоши реколти, смърт на животни и много други.

Вещиците от този период са изобразявани като стари и прегърбени жени, държащи животни като черни котки, вълци, зли кучета или гарвани.

Хората са вярвали, че вещиците могат да летят и да преминават невъзможно дълги разстояния с помощта на метла.

Залезът е считан за лоша поличба, лошо време от деня.

Именно от времето на Елизабетинската ера са думите „Господ да те благослови” след като човек кихне. Те са го използвали, за да спрат дявола, който може да влезе в човешкото тяло, докато човек си е отворил устата, за да кихне. И до ден днешен това е поздравът, който англоговорящите използват, когато някой кихне.

Вярвали са, че пресичането на пътя на човек от черна котка ще доведе до злополука. Това вярване идва от свързването на черната котка, като домашен любимец на вещиците.

„Да чукна на дърво” е друг израз от тази епоха, който се използвал за предотвратяването на лоши събития.

Разсипването на сол и пипер е било поличба за лош късмет. Това е свързвано с факта, че подправките са били много скъпи в Елизабетинския период.

Времената на кралица Елизабет се характеризират с много бурното развитие не само на различни науки, но и на изкуството и литературата. Шекспир използва суеверията за вещици и магьосници в своите пиеси „Хамлет” и „Макбет”.

Рейтинг

5 4
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
По време...
По време...
14.03.2012 17:03
...на кралица Елизабет бурно развитие имат корабостроенето и пиратството. Матю Бейкър, корабен майстор и инженер създава галеона, вид боен кораб с големи възможности за плаване и война.С галеоните пиратите на нейно Величество обират испански транспорти със злато в Карибско море,а по време на битката в Ламанша с Непобедимата армада стават адмирали и печелят бляскави победи.Става дума за Френсис Дрейк,капитан Гренвил и др.А корабите им Ривенж ,Бяла мечка и Елизабет Джоунс се помнят и досега.Славни времена са били.
2
0