Инквизицията през Средновековието

инвизиция

Инквизицията е термин, произлизащ от латинската дума inquisitio, която означава разследване. Инквизицията е специален следствен и съдебен орган към католическата църква в периода от XIII до XIX век. Основната му задача е била борбата с ересите и с различното мислене.

Инквизицията е учредена с указ на папа Инокентий Трети. През 1231 година папа Григорий Девети предал функцията на инквизицията на монасите от доминиканския и францисканския орден и въвел постоянни инквизиторски трибунали в Италия, Германия, Испания, Португалия, Франция, Холандия, а по-късно и в Мексико, Бразилия, Перу.

сатана

През средновековието за улесняване на изтезанията по време на разпитите са били създадени най-различни приспособления и инструменти.

Едно от най-популярните е било вилицата на еретика. Този инструмент наподобявал голяма двустранна вилица. Горните шипове се забивали под брадичката, а долните – в гърдите. Тя се закрепяла за врата с каишка.

Този инструмент се е използвал при разпити по обвинение във вещерство и ерес. Вилицата се забивала дълбоко и позволявала на жертвата да говори с едва разбираем глас. Върху вилицата имало надпис с думите „отричам се”.

Испанският ботуш е метално приспособление, което обхващало крака като ботуш до коляното. Със система от винтове кракът постепенно се натрошавал от коляното до глезена. Вариант на испанския ботуш е испанската обувка, която представлявала метално приспособление за натрошаване на костите на стъпалото.

Испанско гъделичкане – така наричали разкъсването на тялото на жертвата с помощта на специално метално гребло, което се забивало в плътта.

Трион, дълъг повече от метър и половина, се използвал, за да се разрязва бавно по дължина жертва, обвинена във вещерство и особено спрямо жени, които според обвинителите били заченали от Сатаната.

мъчения на инквизицията

Често жертвите били завързвани към голяма метална скара, под която се слагали горещи въглени и за да получат признания от тях, инквизиторите ги изпичали живи.

Креслото на разпитите представлявало дървен стол с облегалка, изцяло покрит с шипове, които се нажежавали, докато жертвата е принудена да седне върху тях.

Инструмент, известен като Испанския паяк, представлявал огромни щипки с остри краища. Те се нажежавали до бяло и с тях палачът разкъсвал гръдния кош на жертвата.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 6
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
ха ха ха атеист
ха ха ха атеист
24.02.2016 21:04
просто психопати, злоупотребяващи с власти простаци и страхливци. Само страхливия човек с власт може да наранява по слаби и без власт. По нещо да се различават от ИДИЛ. Не само че не се различават, ами даже са по низки
0
0
ани
ани
16.04.2015 16:09
Безмозъчни изроди....
0
1
Християнин
Християнин
22.10.2013 21:03
Католицизъм и истинско християнство не са едно и също нещо. За това се появява протестантизма. Който иска има как да научи истината. Търсете и ще намерите!
0
0
Пълен атеист
Пълен атеист
20.08.2013 15:09
Напълно подкрепям мнението на Симона . Това е " най - великата религия " - християнството или както е казал автора : "— Смехът убива страха, а без страх не може да има вяра. Който не се бои от дявола, не се нуждае от никакъв Бог."
от „Името на розата“ Умберто Еко
3
0
Симона
Симона
29.05.2013 14:54
И като си представим, че това са го причинявали "Божии" слуги на невинни хора....и после ме питат ти защо се отричаш от религията.
4
0
КонникаБезГлава
КонникаБезГлава
31.03.2012 00:43
Убийствен пъзел!!!
2
1
fengsui
fengsui
15.03.2012 11:23
чудовищно!!
3
1