Бермудският триъгълник - Гробницата на Атлантида

древен кораб

Няма да го намерите на официалните географски карти, дори няма да знаете кога сте пресекли линията, но Бермудският триъгълник съществува и е място, където дузина кораби, самолети и хора са изчезнали, без реално обяснение за това. Бермудският триъгълник е едно от двете места на Земята - другото е област, наречена Дяволско море, намираща се до източното крайбрежие на Япония, което има подобна загадъчна репутация и където истинският Север и магнитният Север съвпадат, което прави отчитането на компасите опасно и рисковано.

През годините много екзотични теории са били излагани, за да обяснят какво се е случило с липсващите кораби, самолети, хора. Някои от изчезванията са били приписвани на огромни морски чудовища, на отвличания от извънземни, на съществуването на тайнствено трето измерение, създадено от неизвестни същества и т.н. Ето и някои от най - разпространените теории:

Извънземните и Атлантида

Бермудският триъгълник - Гробницата на Атлантида

Като район с едни от най-популярните случаи на НЛО наблюдения, не е чудно, че отвличанията от извънземни са разпространено обяснение за изчезванията в Бермудския триъгълник. Смята се също, че този район е портал към други планети. Мнозина вярват, че Бермудският триъгълник е районът на изгубения град на Атлантида и останките от неговите напреднали технологии. Известният медиум Едгар Кейси казва, че Атлантида е било място на много модерни технологии, включително и на смъртоносно лазерно оръжие, което в крайна сметка е унищожило града.Кейси предсказва, че учените ще открият западния бряг на Атлантида в близост до крайбрежието на Бимини на Бахамските острови, и това се случва през 1968 г.

Първоначално учените и археолозите, които проучват обекта, известен като „Пътят на Бимини” считат, че той е естествено възникнал. При последните изследвания, обаче, са открити доказателства в подкрепа на идеята, че камъните, които го изграждат са оформени и поставени там като стена. Тези открития подкрепят идеята на Кейси за съществуването на Атлантида. Според легендата, градът на Атлантида разчита на силата на специални енергийни кристали, които бяха могли да бъдат изключително мощни. Освен от Кейси тази идея се подкрепя и от д-р Рей Браун през 1970 г, който открива голяма подводна кристална пирамида.

Смята се, че съставящите пирамидата енергийни кристали са променено състояние на някакъв вид и изпращат лъчи на енергия, които объркват навигационните инструменти или водят до разпадането на съставни части на кораби и самолети.

Магнитни аномалии

Брус Гернон развива теорията, че районът на Бермудския триъгълник е мястото, където мощни електромагнитни бури идват от вътрешността на Земята като разбиват повърхността и навлизат в атмосферата, където изчезват, оставяйки електронна мъгла. Според Гернон, шведски учен е открил, че магнитните сили са най-слаби в района на „триъгълника”, отколкото в останалите части на света, което би могло да е причина електронната мъгла да се случва точно там.

Неизправност на компасите

Бермудският триъгълник - Гробницата на Атлантида

Както беше споменато, Бермудският триъгълник е едно от местата на света, където компасите отчитат по-скоро истинския Север, отколкото магнитния Север. Това предизвиква неизправност на компасите и кораби и самолети губят правилния курс.

Сини дупки

Друга разпространена теория е свързана със Сините дупки, които съществуват в района на Бермудския триъгълник. Те представляват пълни с вода пещери и кухини със синьо оцветяване.

Аномалии на времето и топография

Районът на Бермудския триъгълник е обект на неочаквани бури и климатични промени. Тези кратки, но интензивни бури възникват бързо и изчезват бързо, затова остават и неотчетени от наблюдаващите спътници.Водните циклони или торнада, които биха могли лесно да засипят минаващ самолет или кораб, не са също необичайно явление за района. Други възможни обяснения включват подводните земетресения, тъй като учени са открили голямо количество сеизмична активност в района.

Подводната топографията на областта също може да бъде фактор. Наблюдава се леко наклонен континентален шелф, който преминава в изключително дълбок и стръмен наклон. В действителност, някои от най-дълбоките траншеи в света се намират в района на Бермудския триъгълник. Кораби и самолети, които са потънали в тези дълбоки траншеи вероятно никога няма да бъдат намерени. Течението Гълфстрийм е също изключително бурно и бързо в района на Бермудския триъгълник и може да породи екстремни навигационни предизвикателства, особено за неопитните моряци.

Метан газ хидрати

Учените в университета Кардиф са открили наличие на големи концентрации на газ метан, хванат в капан в океана в района на Бермудския триъгълник. Този газ се дължи на умиращите и разлагащите се морски организми, които съдържат бактерии, произвеждащи метан, който се натрупва изключително концентриран между слоеве лед и образува така наречените газови хидрати. В тези ледени капани метанът се превръща в потенциален източник на енергия. В рамките на секунди тези метанови капани се разрушават и изригват на повърхността без предупреждение, като биха могли да потопят кораб, ако се намира в близост.

Докато всички тези теории съществуват и продължават да се поддържат, Бермудският триъгълник ще остане една от най-големите неразкрити мистерии в наши дни.

Виж повече

Рейтинг

5 12
4 10
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (27)

Изпрати
RAZBIRA4A
RAZBIRA4A
06.02.2011 01:19
Стефане, не знам колко ти е много просто, но явно нищо не разбираш. Колкото небесното тяло е по-близо да Земята, толкова повече привлича, придърпва водата, а не прави вдлъбнатини. Така стават приливите и отливите. Вземи прочети нещо, пък тогава може и да коментираш. Но гледай да не е пак някаква глупост.
1
0
tupi selqni takia
tupi selqni takia
03.02.2011 13:18
Майко, че сте зле. Има дупка в измеренията много ясно. там е имало цивилизации преди 100000 пъти, повече от нас. Ние сме някакъв майтап и не можем да си ползваме грам възможностите.puti pove4e ot nas nie sme nqkuf maitap i
1
0
марин
марин
02.02.2011 16:39
Представям си предположението на Стефан Генов по следния начин:
вероятно се образува нещо като торнадо, само че невидимо, като някакви
магнитни вълни, което възниква в
горните слоеве на атмосферата и се
развива на долу към дълбините на океана.
По този начин всичко - кораби,
самолети, и др., които са били в
близост до това торнадо, са били
завличани от силната му струя, и
пратени на дъното на океана.
1
0
Стефан Генов
Стефан Генов
28.01.2011 21:06
Много е просто. Когато луната, а то се случва само на това място или слънцето са най - близко до земята, се получава едно вдлъбване на океана. И всичко - кораби самолети, отиват на дъното и течението ги отнася на стотици километри и за това не ги откриват.
0
1
поля костадинова
поля костадинова
23.01.2011 15:46
Хубаво е най-накрая да разберем, каква е истината.
2
0
da
da
19.01.2011 19:49
Така е.
1
0
Ангел
Ангел
17.01.2011 15:00
Това е пътят за сърцето на земята.
2
0
йордан
йордан
17.01.2011 14:01
Сигурен съм, че и това ще се случи и ще се разкрият мистерията около нея, но трябва да бъдем търпеливи.
1
0