sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Човешките жертвоприношения на ацтеките

Човешките жертвоприношения на ацтеките

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123352
Пирамида Кукулкан

Човешкото жертвоприношение, извършвано от Ацтеките, е смайващо не само за испанците, които първи навлизат в Мексико, но и за съвременното общество. Причините за този древен ритуал се анализират и до наши дни.

Когато испанците, предвождани от Хернан Кортез навлизат в столицата на Ацтеките Теночтитлан в Мексико през 1519 г., остават изумени от гледката, която се разкрива пред тях.

Пирамида Кукулкан

Там, в средата на широко езеро се открива блестящ град с ярко бели стени на сградите, разположен върху остров в средата на голям язовир с пешеходни пътеки, свързани с него. Но тези първи испански посетители изтръпват от ужас, когато виждат огромна скала за ритуални жертвоприношения, правени от ацтеките.

Дори и днес е трудно да се разбере логичната обосновка за това ритуално жертвоприношение. Смята се, че около 20 000 души на година са ставали жертва на кралското семейство на Ацтеките. Пленниците са били отвеждани на върха на пирамиди, където върху ритуална плоска каменна маса гръдните им кошове са били разрязвани и сърцата им изтръгвани и дарявани на почитаните богове. След това телата на жертвите са били хвърляни надолу по стъпалата на пирамидите.

Но не просто жаждата за кръв е мотивирала Ацеките да участват в това масово ритуално жертвоприношение. Решаващо значение за разбиране на мотивацията, стояща зад ритуалните жертвоприношения е концепцията за "тонали", което означава "възбуда на духа".

Вярва се, че при хората тези „тонали” се намират в кръвта, която се концентрира в сърцето, когато човек се изплаши. Това обяснява и "глада за сърцето” на боговете. Вярва се, че без жертвоприношение, всички движения спират, дори и движението на слънцето. Така че основен мотив на Ацтеките при ритуалните жертвоприношения е било поддържане движението на слънцето в неговата орбита.

Ацтеки

Обикновено жертви в тези обредни кланета са ставали заловените от Ацтеките бойци в множеството битки или от данък, който васалните области им плащат под формата на хора. Ето защо никога Ацтеките не завладяват изцяло околните области, тъй като от необходимост за тях е постоянно да могат да набавят хора за ритуални жертвоприношения и ако използват собствените си хора за това може да предизвикат въстание.

Съществува и още една причина за тези обредни жертвоприношения - канибализмът. След като сърцата на жертвите са били отстранявани и предавани на боговете, а телата хвърляни надолу по стъпалата на пирамидите, крайниците им също са били отстранявани, а по-късно сготвяни. Колкото и противоречащ и недопустим да е канибализмът в днешно време, по времето на Ацтеките варените човешки органи са били считани за голям деликатес, което обяснява защо само на кралските особи, а не на обикновените хора, им е било разрешено да участват в проявите на канибализъм. Говори се, че император Монтезума е имал за любимо ястие варени бедра, сготвени с домати и чили сос.

Въпреки че тази сцена кара стомасите ни да се обърнат, не трябва да се забравя, че Ацтеките не са имали домашни животни, така че остатъците от телата на жертвите (сърцата са били давани на боговете) са били основно ястие за тях и това е бил единственият начин кралските особи да си набавят протеини и мазнини.

Като заключение може да се каже, че в основата на ритуалните жертвоприношения на Ацтеките стоят религията и препитанието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Тя
Тя
02.05.2013 22:03
Голямо ядене е падало :( :(
Някой дали е пресмятал? 20000 за година е около 55 за ден,т.е.по ДВАМА на час ..
Този Монтезума бил голям гладник ..

Всъщност не приемам статията на сериозно. Жалко, темата е интересна ..
1
1
Tedi
Tedi
11.11.2012 03:36
Аз също съм съгласна, че основната причина е да държиш хората под контрол чрез страх, но има и нещо, което убягва на всички, дори и на този, който си е направил труда да напише статията. Богът Слънце, Озирис, Сириус, Луцифер и всичките му там интерпретации през различните исторически периоди и култури е един и същ образ - дявола. Тези хора са били поклонници на падналия, който главно ги е изкушавал като ги прави господари на техния свят в тяхното време срещу най-високата цена, а именно човешко чертвоприношение. Нека всеки вярва в каквото си иска, но тези, които имат малко аналитична мисъл и не вярват сляпо на поднесеното ще забележат, че и днес (не виждам защо автора е толкова учуден от броя на жертвоприношенията на база година) тези, които считат себе си правят всичко възможно хората да са в постоянен конфликт, за да дават човешки жертви на този, който ги е направил господари на тяхнотот време. Само за статистиката : от 54 млн.души, които умират годишно познайте колко голяма част умират от война, насилие, болести, които могат да бъдат избегнати и глад.
4
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
30.10.2012 22:18
Ужасно,но факт!
1
0
Светослав Петров
Светослав Петров
19.08.2011 13:34
Глупости, никакви извънземни не са ги командвали. Просто им е размита представата за вътрешния мир и спокойствие. Постоянен страх за утрешния ден. По-този начин с извършването на човешки жертвопринушения, са държали в страх всички съседни племена. А и да не забравяме за култът им към бога слънце, който е държал в ръцете си човешки сърца. Именно затова са им нужни човешки сърца, за да умилостивят бога слънце, който е жертвал себе си при създаването на света. Та като умилостивят бога слънце, по този начин са се чувствали донякъде спокойни, че ще има утре.
2
0
миглена минкова
миглена минкова
15.04.2011 19:59
Хора управлявани от извънземни, манипулирани, такива са били Ацтеките докато не са се събудили и са се разбунтували.
0
1