Загадките на египетските пирамиди

Загадките на египетските пирамиди

И до ден днешен хората приемат за абсолютна мистерия загадките на Египетските пирамиди. Те са единственото оцеляло чудо от стария списък на Филон. Трябва да се знае, че под Египетски пирамиди се има предвид трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в една линия и се намират на западния бряг на река Нил. Древните египтяни вярвали, че това е долината на смъртта, защото слънцето залязва на запад. Техните домове са се намирали на източния бряг на реката.

Най-голямата от тях е пирамидата на Хеопс – 147 м. и е почти изцяло запазена. Пирамидата на Хефрен е по-малка, а тази на Микерин може да се каже, че е със съвсем скромни размери.

И до днес не е ясно кога и кой е построил пирамидите в Гиза, по-специално Голямата пирамида на Хеопс. По-големият въпрос без отговор и до днес е как са били построени. Трите пирамиди в Гиза бележат разцвета на строителството през Четвъртата династия по времето на Хеопс, Микерин и Хефрен.

Загадките на египетските пирамиди

Безспорният факт, който се приема е, че Голямата пирамида е забележителна конструкция. Нейните строители са се ограничавали до медни триони и длета, не са притежавали измервателни уреди, но въпреки това геометричната и точност е неоспорима.

Всеобщо прието е, че пирамидите са надгробни паметници, но има теории, че предназначението им е да бъдат място за възкресение. Древните египтяни са вярвали, че тъмната част на нощното небе, около която се въртят звездите представлява врата към небето. Една от тесните шахти, която преминава през цялата конструкция на Голямата пирамида, посочва точно центъра на небето. Пирамидите може да са проектирани като средство за изстрелване на умрелия фараон в небето при боговете.

Една от най-големите мистерии относно пирамидите е защо не е намерен дори един-единствен план за строежа им? И какво е значението на Сфинкса, който се намира до тях? Най-големият въпрос обаче е как е било възможно построяването на такива гигантски постройки само с физическата сила на хората?

Веднъж годишно, Нил е наводнявал земята и по този начин оставял пластове от минерална кал по полетата, които служели като тор. Това е гарантирало добра жътва. Нил е бил залог за благоденствие, което направило възможно построяването на пирамидите на първата линия. Когато са строили каналите, древните египтяни са измервали земята с голяма точност и това е една от причините за точното подреждане в една линия на пирамидите.

Най-голямата гробница на всички времена, Хеопсовата пирамида е построена на далновидно място на твърдо каменисто плато, което да издържи теглото на паметника. Била е свързана с река Нил чрез канал, по който са доставяни с кораби храна за работниците и строителен материал.

Виж повече

Рейтинг

5 15
4 6
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ева
Ева
24.02.2012 20:42
Наистина много итересно!
2
2