Подводен древен град в близост до Япония

Подводен древен град в близост до Япония

Едно от най-големите открития в историята на археологията е направено миналото лято в близост до Япония. Там, разпределени в 311 мили по океанското дъно са открити добре запазени останки на древен град.

През 1995 г. във водите около Окинава и от другата страна на малкия остров Йонагуни, водолази намират осем пирамиди, разположени на отделни места. Това първо локализиране е съмнително – оригиналната квадратна структура е така покрита с корали, че е трудно да се определи дали е направена от човек.

Подводен древен град в близост до Япония

През лятото на 1996 г., спортен водолаз случайно открива една огромна, ъгловата платформа около 40 фута под повърхността, близо до брега на Югозападна Окинава. Изкуственият произход на откритието не остава под съмнение. Разширявайки търсенето, екипи водолази намират друг, различен монумент наблизо. И после още един, и още един... Пред тях се откриват дълги улици, огромни булеварди, величествени стълбища и великолепни арки, огромни блокове от идеално шлифован и монтиран камък - всички наредени хармонично в линейна архитектура, нещо невиждано до сега.

През септември, недалеч от брега на остров Йонагуни, повече от 300 мили южно от Окинава, японски археолози намират гигантска пирамидална структура на 100 фута под водата. Тя изглежда е представлявала церемониален център с широки фоайета и флангови пилони, като огромната постройка е дълга 240 фута.

Фотографските изображения на тази структура могат да се видят във водещите японски издания в продължение на повече от една година. Професор Масаки Кимура, геолог от университет в Окинава, е първият учен, който изследва мястото и стига до заключението, че загадъчната пет слойна структура е резултат от човешка дейност. "Обектът не е произведение на природата. Ако това е така, трябва да се очаква, че останки от ерозия ще са се образували на мястото, но там не се забелязват никакви скални фрагменти" казва той.

Кимура казва, че е твърде рано да се знае кой е построил този монумент или неговото предназначение: "Структурата може да бъде древен религиозен храм, вероятно за почитане на древно божество наподобяващо богът Nirai-Kanai, за който местните хора казват, че дава щастие на жителите на Окинава от отвъд морето. Това може да е доказателство за нова култура, тъй като няма данни да е съществувал народ, интелигентен достатъчно, за да построи такъв монумент преди 10 000 години".

Подводен древен град в близост до Япония

"Това може единствено да бъде извършено от хора с високи технологични познания, вероятно идващи от азиатския континент, от където произхождат най-старите цивилизации. Там би трябвало да съществува някакъв вид техника, способна да създаде такава огромна структура."

Джим Моуер, археолог от университет в Лондон, заявява: "Ако се потвърди, че обектът е създаден преди 10 000 години от човешка ръка, то това ще промени ужасно много предишното мислене за историята на Югоизточна Азия. Това ще постави хората, които са сътворили монумента на равно с древните цивилизации от Месопотамия и Индуската долина.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

еми
еми
16.07.2013 18:37
Ето линк към повече информация и снимки на подводните руини
0
0
Joro
Joro
13.06.2011 08:00
Не лъжете хората. Намерете снимки и по-убедителни факти.
0
0
Vani
Vani
24.02.2011 01:39
Вярно, толкова е загадъчно и интересно, но няма снимчици, поне една или всичко е с комерсиална цел. Е, добре трябва да се плати.
0
0
Викс
Викс
16.02.2011 10:35
Да имаше барем една снимчица, барем един линк към източник. Все пак за открития от 15 години става дума.
0
0