Русалките - мит или реалност?

Русалките - мит или реалност?

Има ли русалки, еднорози, дракони, феи и елфи? Много твърдят, че това са измишльотини, но някои истории оборват наличието на митични русалки. Предценете сами....

През 1830 година на Хибридския остров Бенбекула местни жители събирали водорасли. При абсолютно спокоен океан една от жените видяла съвсем наблизо във водата същество "изглеждащо като жена, с умалени размери". Съществото радостно плувало и се гмуркало във водата като малко дете. Не се плашело от близко стоящите хора. Когато мъжете решили да я оградят откъм океана, за да я извадят на брега, русалката с лекота отплувала навътре в него.

Русалките - мит или реалност?

Едно от момчетата с одобрението на възрастните хвърлило по нея камък, който я ударил. Дали поради тази причина или поради шок след няколко дни русалката умряла. Вълните я изхвърлили на брега. Очевидец разказва: "Горната част от тялото на това същество беше като на добре хранено дете на три-четири години, но с ненормално развити гърди. Косите бяха тъмни и блестящи, кожата бяла и мека. Долната част от тялото представляваше опашка, като на сьомга, но без люспи". Никой не знаел какво да правят с русалката, местния шериф Дънкан Шоу се разпоредил да я погребат в ковчег срещу мястото където била изхвърлена от вълните.

Известни са и други случаи на срещи с такъв вид миниатюрно същество. Русалка с големина на "десетгодишно дете" била забелязана край бреговете на Ирландия през 1819 година. Английският вестник "Дейли Телеграф" писал през 1886 година за двама рибари, които видели русалка, която преплувала под лодката им. Тя също била с големина на дете, според описанието на един от рибарите: "беше голяма като трийсетфунтова сьомга, ака ви лъжа нека господ ме накаже и не спечеля шилинг до края на живота си".

Малки русалки са забелязвани и в Балтийско море. Ето какво гласи етнографски запис от Естония: "Могат да се видят в морето. Преди буря могат да се появаят малки деца, приятел рибар видял едно, а до него русалка - жена. С гърдите си ги възпитават. Често сме ги виждали в реката. Плуват като малки човечета".

Във вестник "Шипинг Газет" от 4 юни 1857 година може да се прочете разказът на шотландски моряци, които под клетва пред Библията казали "близо до брега в морето с очите си видяхме същество с вид на жена, с бяло тяло, големи гърди и черна коса".

Речните русалки изглеждат по същия начин. В едно свидетелство от Русия през 1990 година е записано: "Изглежда като момиче, което стои сред блатото, косите са й черни, разпуснати. Лицето бяло, очите черни. Понякога е в реката. Седи на голям камък, с черни коси".

Рейтинг

3.9
Общо 84 гласували
5 30
4 29
3 16
2 8
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (167)

Reni
Reni
09.10.2010 19:14
Аз си мисля, че те съществуват, но наистина ми е интересно кой е бащата. Възможно е да е някакъв вид морски дух или нещо такова, а децата от мъжки пол ( ако изобщо има такива) да са по-различни от женските. А може да се появяват от морската пяна, като при легендата за раждането на Афродита.
0
0
emoncheto
emoncheto
09.10.2010 15:44
Щом хората разказват истории, значи трябва да има русалки.
0
0
злати
злати
04.10.2010 01:07
Всички сме чели за русалки, но се питам как са заченати, кой е бащата и защо са само в женски образ ?
0
0
Силвия
Силвия
28.09.2010 17:16
Дано това, което го пише да е истина. Много искам да видя русалка.
0
0
ico
ico
27.09.2010 22:11
Може, но дано да съществуват.
0
0
anna-mariq
anna-mariq
26.09.2010 09:17
Дано русалките съществуват. Много бих искала да ги видя с очите си.
0
0
katq
katq
26.09.2010 02:59
Съществуват такива неща, знам и съм убедена.
1
0