Русалките - мит или реалност?

Русалките - мит или реалност?

Има ли русалки, еднорози, дракони, феи и елфи? Много твърдят, че това са измишльотини, но някои истории оборват наличието на митични русалки. Предценете сами....

През 1830 година на Хибридския остров Бенбекула местни жители събирали водорасли. При абсолютно спокоен океан една от жените видяла съвсем наблизо във водата същество "изглеждащо като жена, с умалени размери". Съществото радостно плувало и се гмуркало във водата като малко дете. Не се плашело от близко стоящите хора. Когато мъжете решили да я оградят откъм океана, за да я извадят на брега, русалката с лекота отплувала навътре в него.

Русалките - мит или реалност?

Едно от момчетата с одобрението на възрастните хвърлило по нея камък, който я ударил. Дали поради тази причина или поради шок след няколко дни русалката умряла. Вълните я изхвърлили на брега. Очевидец разказва: "Горната част от тялото на това същество беше като на добре хранено дете на три-четири години, но с ненормално развити гърди. Косите бяха тъмни и блестящи, кожата бяла и мека. Долната част от тялото представляваше опашка, като на сьомга, но без люспи". Никой не знаел какво да правят с русалката, местния шериф Дънкан Шоу се разпоредил да я погребат в ковчег срещу мястото където била изхвърлена от вълните.

Известни са и други случаи на срещи с такъв вид миниатюрно същество. Русалка с големина на "десетгодишно дете" била забелязана край бреговете на Ирландия през 1819 година. Английският вестник "Дейли Телеграф" писал през 1886 година за двама рибари, които видели русалка, която преплувала под лодката им. Тя също била с големина на дете, според описанието на един от рибарите: "беше голяма като трийсетфунтова сьомга, ака ви лъжа нека господ ме накаже и не спечеля шилинг до края на живота си".

Малки русалки са забелязвани и в Балтийско море. Ето какво гласи етнографски запис от Естония: "Могат да се видят в морето. Преди буря могат да се появаят малки деца, приятел рибар видял едно, а до него русалка - жена. С гърдите си ги възпитават. Често сме ги виждали в реката. Плуват като малки човечета".

Във вестник "Шипинг Газет" от 4 юни 1857 година може да се прочете разказът на шотландски моряци, които под клетва пред Библията казали "близо до брега в морето с очите си видяхме същество с вид на жена, с бяло тяло, големи гърди и черна коса".

Речните русалки изглеждат по същия начин. В едно свидетелство от Русия през 1990 година е записано: "Изглежда като момиче, което стои сред блатото, косите са й черни, разпуснати. Лицето бяло, очите черни. Понякога е в реката. Седи на голям камък, с черни коси".

Рейтинг

3.9
Общо 84 гласували
5 30
4 29
3 16
2 8
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (167)

омг
омг
17.06.2013 15:08
sladurankata - phahaha nqmash nikvi sili na rusalka neshto se vkarvash vyv filmi ili sanuvash sili imash ti kolkoto i az are vari si pii mlqkoto
3
0
Ива
Ива
08.11.2014 19:38
това не е честно аз не мога да пиша на латиница а ти можеш!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
0
sladurankata
sladurankata
25.05.2013 16:41
може и да съществуват от къде знаете ако щете вярвайте но аз имам сили на русалка
3
3
mert
mert
12.05.2013 14:17
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!

0
4
НЕИЗВЕСТЕН
НЕИЗВЕСТЕН
26.04.2013 14:35
Ква Амфибия бе нито едното или другото НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! защо не съм го видял с очите си? както виждам небето и земята... просто някакъв късоглед глупак плувал преди 2-3000 години го хванал нагона насред открито море и взел да разказва за первезните си фантазий и днес всички му вярват!
0
1
Неизвестен
Неизвестен
26.04.2013 14:31
Това са глупости равностойни на митовете за:
Дракони,Великани,Елфи,Смърфове,Тролове,Гоблини,Кентаври,Великденския заек,Дядо коледа и др.
Колко глупави хора има на този свят щом приемат теорията че едно създание известно от Шумерски времена Риба-Човек може да съществува толкова дълго време без доказателство достатъчно тежко за да признае съществуването... Още не е сигурно дали хората са произлезли от маймуни а пък ся и от риби!
0
1
Динко
Динко
05.04.2013 11:58
Обърнете внимание на шумерската история и клинописи на фреските им из храмовете изобилства с хибридни същества полу4овеци полу животни има дори теория 4е преди да се стигне до нащият вид е паднало голямо експерементиране генети4но така 4е тия истории може да не са съвсем лъжа във всяка една както знаем има и доза истина.
3
0
Стефан
Стефан
26.02.2013 17:53
Една лъжа като се повтори 1000 пъти става истина/Гьобелс/
0
0
Weird Girl
Weird Girl
01.02.2013 17:23
Хората да продължават да замърсяват природата и после да се чудят защо толкова организми изчезват....
2
0