Първите рисунки на неандерталците

Първите рисунки на неандерталците

Открити са първите картини, рисувани от неандерталци. Това са картини в испанския град Малага. Те са над 45 000 години и са шест на брой.

Въпреки че картините изглеждат на пръв поглед като сложните спирали на човешката ДНК, всъщност това са тюлени, които са служели за храна на древните.

Тези изображения нямат аналог в изкуството на палеолита. Доскоро за най-стари картини се смятаха тези от пещерата Шове в Южна Франция, които са на около 30 000 години.

Смята се, че неандерталците са останали в южната и западната част на Пиринейския полуостров допреди 37 000 години, сред което са се слели със съвременния тип хора в други места из Европа.

Доскоро се смяташе, че неандерталците не са били достатъчно развити интелектуално, че да могат да създават собствени художествени произведения.

Днес това мнение остава в миналото, още повече че са открити и украсени с рисунки камъни и раковини. Оказва се, че неандерталците са имали не по-малко творчески способности от съвременния тип хора.

Техните рисунки, макар и доста наивистични и прости като изображение, са наситени с много въображение и показват силно интелектуално развитие.

Това поставя в нова светлина въпроса за това какви точно са били неандерталците, които доскоро бяха смятани за хора с много нисък интелектуален потенциал.

Според откритите в Испания рисунки обаче става ясно, че още от най-древни времена хората са били склонни да претворяват в изкуство всичките си емоции и мечти.

Рейтинг

4.2
Общо 9 гласували
5 5
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Живко Марков
Живко Марков
27.11.2015 14:55
Това са оцелели индивиди от катаклизмите унищожили тяхната цивилизация.Знаейки че няма да оцелеят дълго са оставили данни за степента на своето развитие .
1
0
Вальо
Вальо
22.04.2012 10:39
Най-впечатляващо е изображението на лодката,сякаш не е рисунка,а чертеж.Съвсем мащабни са и човешките фигури.Стрелецът с лък пък доказва, че хората по това време са ползвали ефективни оръжия,а не камъни и дървета.Ерго, не са ходели голи и боси,а са имали развит за епохата поминък.Ако рисунките не са менте, са доказателство за развита култура. И нищо чудно, като се има предвид сведения, според които човешката раса е оставила следи от много по-ранни времена.
1
1