Камъните от Ика

Пещера

Светът научава за първи път за камъните от Ика в началото на 60-те години, когато местен фермер заявява, че е намерил купища камъни дълбоко в недрата на пещера край малкото пустинно градче Ика, разположено на тихоокеанския бряг на Перу в близост до платото Наска. Първоначално фермерът събрал няколко торби от тези камъни, но впоследствие започнал да ги продава на многото туристи, които били привлечени от мистериозните сувенири.

Тогава обаче перуанското правителство се намесило, арестувало селянина и го принудило да заяви, че камъните са фалшификат. Освен това властите отказали на стотици европейски и американски археолози достъп до района, тъй като според тях страната отдавна била залята от чуждестранни учени, които буквално копаели на всеки метър, изкушавани от богатата история на района. Така тайната на камъните била набързо и успешно потулена, поне до 1966 г.

Подаръкът на Д-р Кабрера

Календар на маите

През 1966 г. местният физик и биолог д-р Хавиер Кабрера получил необичаен подарък за своя рожден денпреспапие, което представлявало камък, с нарисувана върху него риба. Самият той обаче надали си е давал сметка колко ценен е този дребен подарък.

Ученият бил заинтригуван от камъка и набързо открил фермера, който преди 5-6 г. намерил пещерата с хиляди подобни артефакти. Поради натискът, който бил оказан върху него от правителството, селянинът почти без пари продал близо 11 000 камъка на д-р Кабрера, който от своя страна се посветил на сериозното им изследване.

Той установил, че те били с най-различни размери – от такива, побиращи се в човешка длан, до такива с големината на куче. Освен че формите върху камъните били изсечени с невероятна точност, много от тях били и боядисани така, че милионите години, които прекарали на Земята, да не могат да заличат и най-дребната подробност върху тях.

Всичките 15 000 камъка(колкото според думите на фермера общо продал) били от андезит (вулканична скала, много твърд минерал, почти невъзможен за обработка, със сив и черен цвят).

Камъни

Доктор Кабрера не бил сигурен за възрастта им, като само успял да установи, че са много стари. Затова изпратил част от тях на свръхмодерна лаборатория в Германия, откъдето получил отговор, че най-вероятно рисунките върху камъните са на възраст около 13 млн. години, или близо 11 млн. години преди на света да се появят най-старите предци на човека през плеистоцена.

Рисунките върху камъните от Ика

Стотиците изображения на древни астрономи, на карти, на линиите от платото Наска, на падащи метеорити (катастрофата, която според учените е довела до края на динозаврите и много други същества на планетата ни) също нямат логично обяснение. Доктор Кабрера проучил и обяснението на фермера, снабдявал го с камъните.

От страх, че отново ще има проблеми с правителството, селянинът до края на живота си твърдял, че той е автор на рисунките, въпреки че е неграмотен и трудно може да знае устройството на сърцето например. Доктор Кабрера изчислил, че за да успее да направи над 15 000 камъка, фермерът е трябвало да ги изработва по 24 часа в продължение на повече от 40 години, без да спира дори и за минута своята работа.

За разлика от много други артефактиавтентичността на Камъните от Ика почти не е била поставяна под съмнение. За това изследователите поемат по по-трудния път – намирането на създателя на това чудо, отколкото по по-лесния – разобличаването на камъните като фалшификат.

Различните теории

Камъните от Ика са сред най-любимите доказателства на учените, подкрепящи теорията на креационизма, която в някои държави се изучава наравно с дарвиновата теория за еволюцията на видовете. Според теорията на креационизма всички живи същества са били създадени от Бог и са живели заедно под общ купол, който им е осигурявал всичко необходимо, нещо като Райската градина (Креационистката теория принадлежи на най-изтъкнатия й защитник – д-р Карл Боуг (Carl Baugh).

Самият доктор Кабрерасъздава теорията, че камъните имат връзка с “Глиптолитния човек”, древен жител на нашата планета, най-вероятно от извънземен произход. Според човека, дал на света Камъните от Ика, тези същества са имали неограничени познания за медицина, астрономия, география и биология (включително един камък, на който е изобразено клонирането на човек) и са решили чрез рисунките да оставят своя “съвет” и своето “наследство” към бъдещите обитатели на планетата ни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати