Александър Македонски и падането на Персия

Александър Македонски и падането на Персия

Легендата разказва за пророка Данаил, който получил видение. В него Александър Велики нахлул с войските си в Иран. Владетелят излязъл от морето – той бил демон с разрошени коси. След него пълзяли четири чудовища с железни зъби, които поглъщали всичко по пътя си. Пророчеството на Данаил се сбъднало. Армия от 70 000 македонски войници завладяла Иран и оставила след себе си само руини и смърт. Александър Македонски тържествувал.

След падането на Вавилон следващата цел на Александър е Персеполис – столицата на Персия. Пътят на завоевателите минава през планински проход, в който армията на Александър попада в капан. Македонците са обсипани с порой от камъни и копия и дават скъпоценни жертви. Армията е принудена да се върне назад. Това се превръща в първото поражение на Александър Македонски.

На следващия ден част от войската на Александър Велики минава в тила на персийските позиции. Перфектната военна стратегия на македонския предводител за пореден път довежда до успех. Александър нанася решителен удар, с който сразява персите. Вече нищо не го спира да влезе в Персеполис. Персийската столица владетелят нарича “най-омразния град в света”. В огромния дворец на Дарий III Александър открива съкровище от 3000 тона златни кюлчета. Завоевателят се сдобива с достатъчно средства, за да финансира оттук нататък всяка една своя война.

В нощта след завладяването на Персеполис Александър и войската му празнуват победата. Една жена предлага да се изгори двореца на Дарий III. Бързо се събира тълпа от хора с горящи факли в ръце. Пияните гуляйджии изгарят двореца. Оттогава персите наричат Александър Прокълнатия и го обявяват за последовател на Сатаната. Според легендата огънят от двореца на Дарий III не угасва 2000 години.

Александър тръгва по следите на своя смъртен враг Дарий III, които водят към Афганистан. В 11-дневното преследване армията му изминава 710 км. Повечето коне измират от адската жега. Въпреки това Александър настига персите и открива Дарий III в предсмъртна агония. Алчни за богатства и почести приближените на персийския владетел го предават и преминават на страната на Александър Велики.

Дарий III е окован от собствените си хора в златни вериги, когато отказва да предаде короната на Бес – един от най-влиятелните персийски пълководци. Дарий III издъхва, но преди да умре отправя молитва към боговете. Той пожелава на Александър да се превърне в господар на света. Междувременно Бес – убиецът на Дарий III, се провъзгласява за крал на Персия.

В последвалите месеци Александър Велики започва да носи персийско облекло, да възприема местните обичаи и да обучава хиляди персийски войници, които да се присъединят към неговата армия. За този период от неговото царуване съществува интересна легенда. Тя разказва, че 300 въоръжени амазонки нападнали владенията на Александър и почти успели да надвият македонския владетел. Предводителката на амазонките страстно пожелала да има дете от Александър. Жената била ненаситна. В продължение на 13 дни Александър се мъчел да я задоволи, но не успял. Накрая той я изпратил обратно в земите й, като дарил нейните жени-воини с богати подаръци.

Александър Македонски и падането на Персия

През следващите 4 години. Александър успява да покори цяла Азия под железния си юмрук. Той обещава на войните си бъдеще, за което те никога не са мечтали. Македонците ликуват. Понасят се слухове, че Александър е решил да завоюва целия свят. В природата на Александър било да изследва нови територии, но светът се оказал много по-голям, отколкото той предполагал.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Сирма
Сирма
09.01.2012 22:53
По-долу Диди пише "какъв ли е щял да бъде начина ни на живот ако Александър завладееше целия свят"?Ами нека да си помислим тогава...Защо го казват че е Велик?Защото не мислел като другите,да прави хората роби/като например при Римската империя,Османската и т.н.../.Той позволявал смесените бракове и си представял всички да живеят заедно в една държава.Хората в никакъв случай не ги е правил роби.Мечтаел си да завземе Европа,като премине Средиземно море и достигне Италия.Искал да направи световна държава както е сега САЩ и ЕС.Аз мисля,че също и за това заслужава да се нарече велик!
0
0
Сирма
Сирма
05.10.2011 13:14
Това както е написано по-горе не е легенда според пророк Данаил, а е част от библията. Александър е описан като Леопарда.Той е сътворението от Бога, което е дошло да даде възмездие на еврейските племена, които не почитат Бог и обожават идолите! Той е от Китимите, това са внуците на Нойа от третия му син. Значи македонците са Китимите.
1
0
Johnny_B
Johnny_B
29.09.2011 16:02
Това са глупости. Целият свят не е само части от Азия, Европа и Африка.
0
0
диди
диди
24.07.2011 12:05
Доколкото зная, много малко е оставало на Александър до завоюването на света и е щял да стане господар и владетел на света, но умира. Интересно ми е обаче, ако той беше завоювал света, какъв е щял да бъде начина ни на съществуване и на живот при такъв велик владетел като Александър Македонски
0
0