Александър Македонски - опустошителят на Газа

Александър Македонски - опустошителят на Газа

През Газа преминават много завоеватели, но Александър Велики е първият, който опустошава града до основи. Владетелят се превръща във въплъщение на ужаса за жителите на цяла Азия. В Корана той е наречен Двурогият. Там е записано още, че Аллах решил да направи Александър Македонски свой заместник на земята.

През декември 332 г. пр. Христа Александър Велики влиза в Египет. Той разкрива египетската цивилизация пред света. На брега на река Нил Александър Македонски построява пристанището Александрия – космополитен град с чудни храмове и дворци. В Александрия се намирали най-голямата библиотека в света и Александрийският фар – едно от седемте чудеса на света. Под улиците на града е изградена мрежа от водопроводни канали, захранващи Александрия с вода от Нил. Още по-дълбоко под пристанищния град се намират катакомбите.

Легенда разказва, че Александър отишъл със свитата си в оазиса Сиуаха, който се намирал на 9 дни от река Нил. По пътя се случили две поличби - Александър загубил вярната посока, но няколко лешояда му я показали; след това свършила водата, но започнало да вали. Според преданието от оазиса Сиуаха великият бог Амон говорел на хората. Тук при “Слънчевия извор” се намирал неговият храм. Жреците провъзгласили Александър Велики за божи син. Той бил обявен за крал-бог. Започнали да го считат за египетския фараон Александрус.

Александър Македонски - опустошителят на Газа

През октомври 331 г. следва ново сражение с Дарий III при крепостта Галгамела. Персийската армия образува обръч около македонците, но Александър вече добре познава слабостите на противника си и удържа съкрушителна победа над него. Превзети са и градовете Суза и Вавилон, ключова роля за което изиграва персийският генерал Мазеас.

Той е военоначалник от армията на Дарий III, един от най-смелите и достойни мъже сред персите, но въпреки това изменя на господаря си и се превръща в предател. Това той прави, защото Дарий III му обещава за жена дъщеря си, но след това се отмята от думата си. Така на 19 октомври 331 г. Александър Велики влиза през портите на Вавилон. Той вече е на 25 години, а армията му наброява 70 000 души.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
побелиал
побелиал
17.11.2013 21:35
македония е била държава 400 години преди алексанндър 3 - много сте зле в него няма нищо гръцко освен това че е избил над половин милион гърци , половината от армията на дарии била от гръцки наемници
1
0
Богомил
Богомил
13.04.2012 13:28
Първо да ви припомня че такава Държава известна с културата, и историята си- "Македония" не е съществувала, да за съжаление, тя е била Гръцка провинция, Александър е бил Гръцки потомък , син на Филип.
Действително Александър е бил ръководен от жаждата си за слава и проспиритет на Гърция,заслепен по късно от идеята си да изгради нова империя и цивилизация. Възползвал се е от слабите места на Персите и чрез предателство лесно се е добрал до окончателната победа над Дарий, който по това време се е смятал за Цар-Бог ,загива млад заради глупоста си да повярва в божествените си сили , като пренебрегва генералите си.Гърците не са били силни воини, те са си служили с хитрост и подмолни действия. Колкото до сегашните "Македонци" историята помни и знаем , че са Българи, те говорят нашия език и ползват нашата писменост. С кой Алекссандър се гордеят ...? това е фрапантен уникум.
Соня е изключително проницателна !
1
0
Сирма
Сирма
05.10.2011 14:44
Пиша специално за Соня! Походите на Александър са били с определена цел на Бог. Той го е създал такъв какъвто е:смел, необикновен да унищожава! Всяко добро или зло е направено от Бога с определена цел! Но кой е унищожил Александър ? Онези еврейски племена, които не са го почитали и са си правели идоли. И са се молели на безчувствените си идоли. В библията Бог казва:"Аз ще ви пратя Китимите и нищо от вашия натруфен град няма да остане!"Кои са Китимите?Те са внуците на Нойа от третия му син-от тук се вижда че са македонците. Аристотел както Александър е македонец. Роден в Македония от македонци той плащал в Атина разрешително за живеене всяка година. Нямал право да притежава къща и имоти. Защо ? Защото не е бил грък. Така, че ако има място за гордост, трябва да се гордеят македонците.
0
1
немакедонеца.
немакедонеца.
26.09.2011 18:25
Браво Соня, много си права. А.Македонски просто е бил един грандоман, обсебен от желанието да превземе целия свят и да го елинизира. А македонката, която сигурно много се гордее със своя идол, да не се смята за негова наследница.
1
0
Makedonkata
Makedonkata
16.08.2011 18:57
Ти си невежа, Соня. Александар Македонски е бил невероятен стратег, отличен боец и ненапразно е останал в историята, с това което е постигнал. А ти живееш в тъмнина и след теб няма да остане и следа. Никoй няма да си спомня за червея, влачил се по земята. Но великите хора, ще се помнят вечно.


0
0
sonya
sonya
02.07.2011 09:02
Походите на Александар са били с точно определена цел, а тя е превземането на старите цивилизации и унищожаването на древното знание. Така го е подготвил неговия учител Аристотел, но и той почти е успял. Но на път към Индия добре, че е бил отровен и не е могъл да затрие знанието на ведите. Александар не е никакъв герой, напразно гърците се гордеят с него. Той е невежа и непросветен.
0
0