Детството и успеха на Александър Македонски

Детството и успеха на Александър Македонски

Александър Македонски е един от най-необикновените и загадъчни войни на всички времена. На тридесетгодишна възраст той управлявал една от най-големите империи на света. От маслиновите горички на Елада до прашните дворци на Индия: Александър обединил Изтока и Запада и завинаги променил античния свят.

Александър е роден в Пела, в северна Елада, през 356 година преди Христа. Златната ера на гърците отдавна е отминала. По онова време империята е нездрав конгломерат от разединени градове - държави: лесна плячка за бащата на Александър: Филип. Цар Филип бил груб, разгулен боец. Пияница, неустрашим воин, идол на могъщата си армия: една от най-силните в античния свят. Политиката на Филип обаче била безскрупулна. Той създал Македония като укротил дивите племена в областта. С дипломация и груба сила Филип успял да покори почти цяла Гърция. От баща си Александър наследил уменията на тактик и пълководец. Майка му Олимпияда също му повлияла силно. От нея наследил страстната си, чувствителна природа.

Олимпияда се занимавала с религиозни култове, особено в чест на Дионис, бога на виното и страстта. Мълвата гласи, че почитала бога с диви, невъздържани танци и изпадала в транс. Олимпияда пуснала слух, че е забременяла от Зевс, царят на боговете, преобразен като змия. През целия си живот Александър се ласкаел от мисълта, че не е простосмъртен. Освен от майка си и баща си, младежът се повлиял силно и от своя учител: прочутия гръцки философ Аристотел.

Той разкрил на Александър чудесата на гръцката култура и особено увлекателните митове. Аристотел събудил в него интереса към омировата “Илиада”, епоса за Троянската война. В основата й са героите, облечени във власт и слава, благодарение на чутовната си сила и великите подвизи. Един от тези герои е Ахил, архетипът на гръцкия воин. Пред дългия и спокоен живот Ахил избрал бързо спечелената слава на бойното поле и загинал рано, но се прочул завинаги.

Детството и успеха на Александър Македонски

Александър прекарал три години далеч от дома в школата на Аристотел. Завърнал се на 16 години и заварил баща си, цар Филип, с нова съпруга. Още по-лошо, родил се и втори син, който застрашавал позицията на Александър като наследник на трона. Александър бил обзет от гняв и негодувание. Между двамата започнали жестоки кавги. Враждата между баща и син дотолкова се задълбочила, че Александър бил заточен. В крайна сметка двамата се сдобрили, но примирието не траяло дълго.

Една лятна нощ през 336 година преди Христа Филип и царското семейство се събрали да отпразнуват сватбата на дъщеря му. Царят се спрял на входа, за да помаха на тълпата. Някой се спуснал... и му нанесъл смъртоносен удар. Смята се, че е бил отхвърлен любовник. Подобно на много свои съвременници, Филип поддържал връзки и с мъже, и с жени. Филип загинал на място. Убиецът бил посечен веднага, преди да разкрие висшестоящите си съучастници. Дали е действал сам, или имало и други заговорници?

Някои историци смятат, че е възможно коварната майка на Александър, Олимпияда, да е организирала убийството. Все пак тя била заменена с по-млада съпруга. А Александър: възможно ли е той да има пръст в убийството на баща си? Александър се стремял към славата повече от всичко останало. Подозренията щели да разгневят македонските първенци, а той се нуждаел от подкрепата им и я получил.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
побелиал
побелиал
17.11.2013 21:44
така е сирма браво - най после да прочета една истина
1
2
ha
ha
30.10.2011 20:11
Лъжи.
0
1
Сирма
Сирма
05.10.2011 12:58
Алаксандър е роден в Пела, която се намира не в Северна Елада а в Македония, и е била столицата на Македония. Македонците са били народ по-различен от гърците и между тях е имало войни. Говорели и различни езици. Всичките били езичници-тогава нямало християнство! Аристотел е роден на Халкидика от македонци. Когато живеел и преподавал в Атина, той плащал всяка година разрешение за пребиваване, защото бил "чужденец". Нямал право да си купи къща или имот! След смъртта на Александър се принудил да се завърне в къщата на майка си в Македония, защото в Атина не гледали с добро око на македонците.
4
4
кирил
кирил
09.03.2016 17:44
Македонци,Сирма ,действително не са съществували на като народ.На балканите е имало траки и илири, които са били прегазени от Римската империя във 229-228 пр.н.е. и във втората война през 219г.пр.н.е. са ги подчинили.Така ,че за никакви македонци не може да става дума ,освен да са изникнали от блатата край Охридското езеро.
0
0
Истина
Истина
23.01.2015 16:44
Не бива да се изопачава историята , за да доказваме несъществуващи неща.Тогавашните Македонци са чисти елини. Говорели гръцки, Пела се намира в днешна Гърция, а гробът на Филип, бащата на Александър, се намира във Вергина също в днешна Гърция. Аристотел е също елин. Вижте на какъв език са трудовете му и надписите на останалите археологически паметници от онова време и всичко е ясно. Македония е голяма географска област в Гърция. Самата държава Македония е била силна само по време на Филип и Александър, също елини, а след тях се разпада и постепенно запада. По това време са съществували отделни градове-държави/също както и Венеция, Наполи и др. сега в рамките на Италия/.Македонска нация не имало никога. Преиначаването наистината не е от полза за никого.
3
1