Нова фигура на платото Наска

Нова фигура на платото Наска

Изображението е на животно с рога и има размери над 65 метра дължина. Счита се, че това е заклинание на древните хора, обитавали платото за по-добра реколта, но видът на животното е неустановим, тъй като няма сходни изображения в областта.

За първи път от 80-те години на миналия век на платото е забелязана нова рисунка, различна от геометрични изображения. Находката е на доцент Масато Сакаи от университета Ямагута, след като анализирал снимки от американски спътник. Фигурата не е забелязвана досега, тъй като рядко попада по маршрута на туристическите полети над Наска. Изображението е частично увредено поради няколко черни пътища прокарани през района.

Фигурата прилича на изображения върху открити в областта глинени съдове , датирани между 100 г. пр. Хр. и 600 г.

Доцент Сакаи ще има на разположение изстреляния през януари тази година от Японската агенция за проучване на космоса спътник "Даичи", за да се проучи добре целия район за незабелязани досега изображения.

Фигурите на платото Наска в Перу са известни с това, че се забелязват единствено от голяма височина. Най-известните от тях са "Свещникът" и "Маймуната". Други изображения поразително напомнят на писти за излитане и кацане на самолети. Предназначението им и до днес не е ясно на науката. Според местните легенди тези фигури служили за ориентация на Боговете, които кацали някога по тези места.

Подобни изображения, видими само от "птичи поглед", има и по нашите земи. Намират се близо до сухопътната граница с Румъния и са слабоизвестни на обществеността. На тях има посветен филм на Българската телевизия, заснет преди около 30 години.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0

Коментари