Изровиха владетелка на маите

Изровиха владетелка на маите

Археолози изровиха неизвестна владетелка на маите в руини в Накум, Гватемала, разкри Нешънъл Джиографик. Скелетът е на владетелка, а главата й е положена по неизвестни причини между две паници.

Жената е погребана по царски, а гробницата й е на 2 000 години. Тя е била открита под друга, която е на 1300 години. И двете са пълни със съкровища - мъниста, кехлибарени огърлици, церемониални ножове.

И двете гробници са били открити трупове на владетели. Но другият, който вероятно също е на жена, е бил лошо увреден от гризачите през последните няколко века.

Учените предполагат, че скелетът също е на жена, тъй като в гробницата е бил открит пръстен, малък размер.

Царските погребения са намерени в някога гъсто застроения център на маите - Накум. Виеслав Кошзкул и колегите му изследват от десетилетие околностите, които са познати като Културния триъгълник.

"Смятаме, че гробницата представлява нещо като мавзолей на владетелски род в продължение на поне 400 години", обяснява Кошзкул, който е работи в Института по археология към Ягелонския университет в Краков.

Второто погребение е намерено, когато археолозите се спуснали в пирамида в Накум. Преди да започнат разкопките през 2006 г., древната структура е била напълно обгърната от джунглата - за нейното съществуване загатвало само малко обрасло хълмче.

Когато стигнали горното ниво, археолозите видели пукнатини в пода. Те си проправили път през тях надолу и открили по-запазеното тяло. Най-вероятно по-надолу се крият още тела от други погребения.

Главата на погребаната в гробницата на 2 000 г. жена е затворена в два съда, които съдържат и фрагменти от черепа й. Не е ясно защо е погребана по този начин.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати