Изобретенията на древните римляни

Изобретенията на древните римляни

Купол

Преди римляните да усъвършенстват купола на сградите, дори най-добрите архитекти на онова време, са били принудени дълго да се мъчат с изграждането на каменните покриви.

Дори великите архитектурни постижения, създадени преди появата на римската архитектура, такива като Пантеона и пирамидите, отвътре били тъмни и представлявали ограничено пространство.

Римските куполи успели да направят сградите просторни, открити и създавали реална представа за усещане за вътрешно пространство.

Изобретенията на древните римляни

Оръжие

Както и много други технологии, римското обсадно оръжие било отначало разработено от гърците, а по-късно усъвършенствано от римляните. Балистата по същество е гигантски арбалет, който можел да стреля с големи камъни, бил е конструиран от попаднало в ръцете на римляните гръцко оръжие.

Използвайки сухожилия на животни, балистите работели като пружини в гигантски капани за мишки, по този начин те можели да изтласкват снарядите на разстояние до 457 метра.

Бетон

Що се отнася иновациите в областта на строителството, то течният камък, който е по-лек и по-здрав от обикновения камък, е най-великото творение на римляните.

Римският бетон представлявал смес от вар, пясък и вулканична пепел. Пантеонът до ден днешен се явява най-голямото бетонно съоръжение в света без арматура, което стои вече повече от две хиляди години.

Хидроенергията

Витрувий, кръстникът на римското инженерство, описва няколко технологии, с помощта на които римляните използвали водата. Обединявайки гръцките технологии, такива като зъбните колела и водното колело, римляните успяли да разработят свои мелници и турбини.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
атина
атина
09.10.2013 00:26
Имам въпрос :Акропола от бетон ли е или от мрамор?
1
0
Вера
Вера
28.06.2014 22:40
мрамор
1
0