Древните са използвали биологично оръжие

Древните са използвали биологично оръжие

Още в древността се е използвало биологично оръжие. През 1500-тната година преди новата ера хетите в Мала Азия открили властта на заразата и разпространили чума във вражеските територии.

Един от най-разпространените начини на заразяване на врага било оставянето на заразени трупове във вражеска крепост. През първата половина на двадесети век германците и японците започнали да използват антракс като биологично оръжие.

Биологичното оръжие е било забранено през 1972 година с Женевския протокол. В исторически план биологичното оръжие често се проявява като стари чували, пълни с насекоми, или стари одеяла.

По време на войната между Франция и Индия през 1763 година по заповед на командир Джефри Амхърст британските войски докарали заразени с едра шарка одеяла за индиански племена в Отава.

Индианците били особено възприемчиви към тази болест, тъй като за разлика от европейците не се били сблъсквали с нея и нямали имунитет. Болестта унищожила цели племена.

Едрата шарка се класифицира като биологично оръжие клас А заради високото ниво на смъртност и защото заразата може да се предава и по въздуха.

През есента на 2001 година писма с бял прах пристигали периодично в офисите на сената на САЩ. Когато се оказало, че в пликовете има спори от смъртоносната бактерия, предизвикваща антракс, настъпила паника.

Писмата заразили двадесет и двама души и убили петима. Антраксът е биологично оръжие от клас А, тъй като човек може да се зарази, като вдиша спората на бактерията.

През четиринадесети век чумата успяла да унищожи половината население на Европа. Единият вид чума се предава чрез ухапване от заразени бълхи, а другият – чрез контакт със заразени телесни течности.

През 1940 година в Китай имало огромно огнище на чума, след като японците хвърляли от самолети чували със заразени бълхи, за да нанесат масови поражения.

Рейтинг

5 7
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Елена
Елена
21.09.2011 04:33
И да не си забравите шалварите, да не ви личи насраното като се изпускате.
0
0
Елена
Елена
21.09.2011 04:27
И некъдърни атьори, телевизионни и интернетски лайновози с разтройства.
0
0
Елена
Елена
21.09.2011 04:10
Ай, честито, клонирани маймуни.
0
0