Откриха тракийско съкровище край Елхово

Откриха тракийско съкровище край Елхово

Тракийско съкровище бе открито при разкопки на надгробна могила близо до село Борисово край Елхово. Екипът на археоложката Даниела Агре се натъкна на находката.

Археолозите изровили богати дарове, положени в гроб на знатна тракийка. Според предположенията тя е живяла в края на I и началото на II в.

Съкровището е от луксозни бронзови съдове. Сред най-ценните предмети са преносима масичка, голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и котел. Всички те са украсени със стилни бръшлянови листа от сребро.

Според Даниела Агре обаче най-ценен сред гробните дарове е съд с форма на малка кофичка. В него е вмъкнат друг с капак. Композията е наречена от археолозите шеговито "шампаниерата". Агре твърди, че този предмет няма аналог сред откриваните досега у нас подобни тракийски находки.

Най-голям ентусиазъм сред археолозите обаче предизвиква друга находка от гробната яма, написа вестник "24 часа". Става дума за комплект украси за колесницата на мъртвата.

"Колесницата е поругана от иманяри. При погребването й древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени. Затова свалили украсата от колесницата още по време на погребалния ритуал в присъствието на опечалените и я сложили в ямата, където били кремирани останките на покойната. Така тя била прибрана на най-труднодостъпното място и затова се е съхранила", обяснява археоложката.

Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле "преливат" в драконови глави. Близо до гробната яма била открита и олтарна маса. Върху нея опечалените оставяли храната за мъртвата.

"Находката е изключителна. Известна ни е тази практика, но за първи път с откриването на олтарната маса, тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия", добавя Даниела Агре.

Това не е първата находка на екипа й. Преди три години археолозите откриха край странджанското с. Бродилово ранна тракийска гробница от ІV век преди Христа.

А през 2007 г. екипът на Агре се натъкна на лабиринт, какъвто има в двореца на Кносос, край с. Голям Дервен, Елховско.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
КРАСЕН
КРАСЕН
22.10.2012 23:06
А КЪДЕСА МОНЕТИТЕ???? В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ВСЕ БРОНЗОВИ СЪДОВЕ НАМИРАТ И КЕРАМИКА,, ТИЯ СЪДОВЕ ПРАЗНИЛИСА
1
0
Димитър
Димитър
07.08.2012 08:51
Културните напластявания по нашите земи са изключително богати. Удивителна работа, но ми се струва, че липсва адекватно осмисляне за постигнатото през последните 20 години в сферата на археологията у нас. Материята (откритото) трябва да се трансформира в познание, в разбиране.
5
0