Нова гробница открита в Долината на царете

Нова гробница открита в Долината на царете

Непокътната гробница беше открита в Долината на царете в Египет, където през 1922 г. беше открита гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Това съобщиха от американския екип археолози, направили разкритието. В гробницата се намират пет или шест мумии в непокътнати саркофази.

Според археолозите те принадлежат към късната осемнадесета египетска династия, към която спада и Тутанкамон. За момента обаче самоличността им не е установена. Осемнадесетата династия е управлявала Египет от 1 567 до 1 320 г. преди Христа, период на разцвет за страната. В Долината на царете в Южен Египет се намират гробниците на повечето от фараоните от тази династия. Мумиите в новооткритата гробница обаче може и да не с кралски произход, посочи анонимен представител на научния екип.

Гробницата е открита от екип археолози от Университета в Мемфис, САЩ, се казва съобщение на египетските власти. По неизвестни причини петима души са били набързо погребани в малката гробница, която се намира на 5 км от тази на Тутанкамон, уточняват източниците.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любопитен
Любопитен
11.01.2014 11:54
На 5 метра, а не километра!
1
0