sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древната пирамида на Слънцето

Древната пирамида на Слънцето

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123343
Пирамиди на ацтеките

Пирамидата на Слънцето се намира в древния град Теотиуакан. Тя е третата по големина пирамида в света и съответно е най-голямата в Теотиуакан.

Постройката е висока 210 фута (72 метра) и със страна 650 фута (245 м), огромна пирамида от каменни отломъци, кирпич и почва, с фасада от камъни. На върха на пирамидата има дървен храм, от който се открива впечатляваща гледка към града.

Пирамидата всъщност представлява поредица от пирамиди, построени една върху друга. Пирамидите и други структури са стъпаловидни, а не с гладки стени като египетските пирамиди, а камъните, използвани за построяването им не са толкова големи като тези в пирамидите в Гиза.

По време на разцвета на <Теотиуакан повечето от сградите били измазани. Пирамидата на Слънцето е била боядисана в светло червено.

Интересното в някои от пирамидалните постройки в Теотиуакан е че те съдържат дебел слой слюда, която не можела да се набави от никъде другаде освен от Бразилия, която е на около 2000 км от там.

Древни мексикански пирамиди

Слюдата е много люспест и чуплив материал, но въпреки това големи парчета слюда са били пренесени на около 200 км (без да са познавали колелото). Освен това слюдата е била използвана във вътрешността на пирамидата, а не във покривния слой, където е щяла да се вижда.

Въпросът е защо е бил целият този труд. Слюдата често се използва като изолатор на електричен ток. Дали това не е била причината, поради която е била използвана в пирамидата?

Откритата през 1971 г пещера под пирамидата на Слънцето хвърля известна светлина върху вероятната причина за построяването на пирамидата, а може би и на върху причината, поради която самият Теотиуакан е бил построен точно там.

Пещератавсъщност е естествено образуван от лава тунел, разширен и довършен в древни времена. Долината Теотиуакан е странична долина на Мексиканската долина и е една от няколкото естествени заливи в средата на вулканичен район. Това е причината да има много пещери, образувани от потоци лава. Пещерата е била използвана още преди пирамидата да бъде построена.

Според традициите на ацтеките създаването на Земята и Луната, а дори и центърът на съвременната Вселена е бил в Теотиуакан.

В Мексико подобни пещери се смятали за символични утроби, от които излизали тогавашните богове и предците. Това е наложило мястото като много свято и то е останало в паметта на ацтеките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати