Как човешкият мозък се е увеличил

Как човешкият мозък се е увеличил

Хората, които обитават отдалечени от екватора места, са придобили по-голям мозък и по-големи очи, за да компенсират липсата на достатъчно количество светлина по време на дългите зими.

По-големият мозък не прави човека по-умен. Голямата площ за обработване на видимата информация дава възможност за появата на допълнителни мощности.

Има тясна връзка между размера на очната кухина и географската широчина, на която живее човек. Специалисти изследвали черепи на скандинавци, австралийци, микронезийци, северноамериканци и европейци.

Най-големият мозък принадлежал на жител на Скандинавия, а най-малкият бил на жител на Микронезия. Както количеството светлина, която пада на планетата, така и дължината на деня по време на зимата, става все по-къса с отдалечаването от екватора.

Как човешкият мозък се е увеличил

С намаляването на количеството светлина очните кухини на хората стават по-големи, което предполага и увеличаване на размера на очите. Мозъкът им става по-голям.

Хората, които живеят далече от екватора, имат нужда от по-голям мозък и по-големи очи, за да имат по-добра възможност за видимост в района, който обитават.

Човек има същите еволюционни тенденции, които са изминали птиците с големи очи, коио пеят преди изгрев слънце. Птиците, които ловуват през нощта, например совите, имат огромни очи.

Хората са започнали сравнително неотдавна да живеят във високите части на Европа и Азия – преди няколко десетки хиляди години. Но те са адаптирали визуалната си система към облачното небе и дългите зими.

Специалистите смятат също така, че големите очни кухини са били необходими за тази част от човечеството, за да натрупват мазнини, които да защитят очните ябълки от студовете.

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изненаданотглупостите
Изненаданотглупостите
23.08.2011 18:26
Защо тогава размерите на очите при всички хора са еднакви (изключвам болестните състояния ? Защо също така очите и мозъците на африканците не са по-малки ? Защо очите и мозъците на ескимосите не са по-големи ? Защо технологичната цивилизация не се е развила на северния полюс или в Антарктида ? В крайна сметка от последното изречение излиза, че големите очни кухини не са необходими за да поберат по-големи очи, а за да се натрупат мазнини в тях. Изненадан съм от това колко глупост може да се събере в една статия.
0
0