sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»В Мексико откриха жертва на древни стоматолози

В Мексико откриха жертва на древни стоматолози

В Мексико откриха жертва на древни стоматолози

Човекът е живял преди 4500 г., а специалистите смятат, че именно намесата на стоматолог е причина за смъртта му.

Археолози откриха в Мексико кости на човек, живял преди 4500 години. Два от неговите горни предни зъба са премахнати и по всяка вероятност на тяхно място са поставени протези, изработени от зъби на ягуар или вълк, съобщи ВВС. Тази операция е един от най-древните примери в стоматологичната практика на жителите от Южна и Северна Америка. Когато човекът е починал е бил на възраст между 28 и 32 години, а ръстът му – 1, 55 метра. Останките на мъжа са открити във вулканична пепел в планински район, западно Мексико.

Повечето древни мексикански цивилизации са считали дивите животни, като например ягуара, за свещени. Маите например са вярвали, че тази голяма котка е повелител на задгробния свят и са използвали кожата й в религиозни обряди.

Археологът доктор Джеймс Чатърс (James Chatters) смята, че състоянието на горната челюст на открития скелет без съмнение говори за хирургическа намеса при премахване на зъбите. Според думите му е възможно на мястото на тези зъби да се поставени протези от зъби на хищник. Възможно е също те да са извадени поради козметични съображения или, за да се демонстрира социалния статус на човека.

С протезите мъжът не е можел да отхапе твърда храна, но въпреки това се е хранел добре. Той не е изпълнявал тежка работа и, вероятно, е заемал високо положение в обществото. Зъбите му са изпилени до венците и в момента на смъртта му в тази част на челюстта е имало два абцеса. Доктор Чатърс предполага, че именно те са причина за смъртта на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати