Неизвестна култура открита в Мексико

Неизвестна култура открита в Мексико

Археолози открили 41 артефакта, които не могат да бъдат отнесени към някоя от известните култури.

Няколко десетки каменни статуетки, които са били открити в централната част на Мексико, показват, че в този регион е съществувала неизвестна до момента култура. Преди 15 години археолози открили известен брой предмети в долината Тулансинго (Tulancingo), щата Идалго, съобщава National Geographic. Голяма част от откритите 41 артефакта са толкова различни от откритите преди това в района предмети, че е трудно да бъдат отнесени към някоя от известните до момента култури.

Голяма част от фигурите изобразяват хора, които седят с положени ръце на коленете. Някои имат на главите си шапки със змии в основата. Една от статуетките представлява човек, който излиза от устата на ягуар. За изработването на скулптурите са били използвани смеси от пясък, вар и вода, оцветени в син или зелен цвят, за да имитират нефрит.

Всички артефакти са изработени преди 1100 - 1400 години. Изследователите нарекли неизвестната култура Хуайомулко (Huajomulco) в чест на необичайната пирамида, в която са открити скулптурите.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати