sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Около Стоунхендж откриха древни сгради

Около Стоунхендж откриха древни сгради

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123352
Около Стоунхендж откриха древни сгради

Това са първите постройки, наподобяващи жилища, открити в този район.

Археолози откриха девет сгради от неолита в близост до един от най-внушителните мегалитни паметници, създавани в историята на човешката цивилизация - загадъчният Стоунхендж. Постройките, които най-вероятно са били къщи, датират от 2600 – 2500 г. пр. Хр., съобщи Discovery. Това са първите сгради, наподобяващи жилища, открити в този район. Всички постройки са имали под измазан с хоросан и дървена облицовка. В повечето домове е имало огнище.

Две от сградите предизвикват особен интерес. Те са обградени с ров, чиито диаметър е около четиридесет метра. Предполага се, че тези постройки са принадлежали на вожда и жреца на племето. По-малката от тях вероятно е била заобиколена и с дървена ограда.

Джулиан Томас (Julian Thomas), който участва в разкопките и е ръководител на катедрата по археология към Манчестерския университет (Manchester University), коментира, че ако по-голямата сграда наистина е принадлежала на жрец или вожд, то той е живял доста скромно.

Редакторът на списание British Archaeology Майк Питс (Mike Pitts) предполага, че двете сгради може да са били и гробници, но също така не отхвърля възможността това да са жилища на високопоставени личности от каменната епоха.

Разкопките в този район ще продължат през следващите три години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Николаи
Николаи
04.09.2011 11:27
Смятай, може и някоя маймуна да намерят в метаморфоза към човек.
0
0