Изменения в климата са погубили цивилизацията на маите

Изменения в климата са погубили цивилизацията на маите

Благодарение на тях настъпило засушаване и последвалия глад довел до залеза на две големи цивилизации.

Загадъчното изчезване на цивилизацията на маите в Централна Америка, би могло да е предизвикано от климатични промени, пише The Times. До този извод е достигнала група от изследователи от Германския национален изследователски център по геология с ръководител Хералд Хауг.

Учените се опитали да установят защо през IX и X век на противоположните краища на Земята практически едновремено са престанали да съществуват две от най-големите цивилизации по това време. Става дума за империята на маите и падането на китайската династия Тан, след която последвал период на феодални междуособици. Историята показва, че последният император на династията Тан е умрял през 907 година, а последният известен календар на маите датира от 903 година.

И двете цивилизации са се намирали в региони с мусонен климат, в които влагата на почвата се осигурява от количеството валежи през дъждовния сезон. Според учените преди около 1000 години този сезон не е успял да осигури достатъчно влага за нормални добиви от земеделските култури. Специалистите достигнали до тези изводи, изучавайки седиментните отлагания в Китай и Америка, отнасящи се за този период.

Настъпилото засушаване и последвалия глад довел до залеза на тези цивилизации, предполагат изследователите. Те свързват климатичните изменения с природния феномен Ел Ниньо, който представлява температурни колебания в тропическата част на Тихия океан. Това довежда до големи промени в циркулацията на атмосферата и предизвиква суша на традиционно влажни места и наводнения в сухи региони.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мони
мони
06.05.2011 22:03
Моля, тази снимка е от Перу-Мачу пикчу, градът на инките.
Маите са в Мексико.
0
0