Археолог откри гроба на цар Ирод I Велики

Археолог откри гроба на цар Ирод I Велики

Празната гробница на владетеля на Юдея бе открита в построената от него крепост Иродион, на 12 км. от Йерусалим.

Археологически екип на Еврейския университет в Йерусалим, воден от проф. Ехуд Нетцер, откри в Юдейската пустиня гробът на един от най-известните царе на библейската държава, Ирод I Велики (Herod), съобщава израелският ежедневник Haaretz. Откритието било направено в знаменитата крепост Иродион (Herodium), посочена като място, където е погребан Ирод още от древноеврейския историк от I в. н. е. Йосиф Флавий, съобщава Reuters.

Според неговите хроники, Ирод I, който умира в 4 г. н. е., бил погребан в едноименния комплекс на издигнатия от него изкуствен хълм Иродион, разположен на около 12 км. южно от Йерусалим, който бил завършен около 23 г. пр. н. е. и използван от царя като лятна резиденция. Първите разкопки на територията на Иродион започнали още през 1956 г., но доскоро на хълма не били открити никакви находки, свързани с царското погребение.

Нетцер, който започнал работа през далечната 1972 г., водил разкопките в района между Горен Иродион и двата двореца, построени от Ирод, който предшествениците му не разглеждали място на погребението. Откритата от него богато украсена гробница с флорални мотиви е с дължина 2, 5 м. Тя била изградена от йерусалимски варовик и покрита с бронз, но в нея не били открити кости. Археолозите посочват, че гробът бил разбит, вероятно по време на Великото юдейско въстание от 66 до 72 г. н. е. Иродион бил една от последните твърдини на еврейските бунтовници и е разрушен от римските войски през 71 г. н. е., година след разрушаването на Втория Храм в Йерусалим. Проф. Нетцер уточни, че разкопките на археологическия обект продължават.

Дядото на родения през 74 г. пр. н. е. Ирод бил от народа на идумеите, но заедно с баща му, Антипатер Идумейски, приемат юдаизма. Антипатер, който е назначен от Рим за прокуратор на Юдея през 47 г. пр. н. е., прави 25-годишния си син управител на Галилея. След отравянето на Антипатер, около 40 г. пр. н. е. Римският Сенат обявява наследилия го Ирод за “Цар на юдеите”, посочва USA Today. Посредством втория си брак с принцеса Мариамне I, той се свързва и с предишната династия владетели на Юдея – Хасмонеите и остава юдейски цар в продължение на 34 години.

Ирод Велики остава в историята с легендарната си жестокост и мащабно строителство. Той се отличавал със своята параноична подозрителност и наказвал жестоко всеки, който смятал за заговорник срещу властта му, включително и собствените си синове. В християнските текстове, името на цар Ирод е нарицателно за жесток и властолюбив владетел, с който е свързана евангелската история за Избиването на младенците – узнавайки за раждането на Исус Христос, Ирод решил, че той ще го свали от трона, и за да го предотврати, заповядал избиването на всички 14 000 новородени във Витлеем.

Сред строителните паметници, издигнати по време на управлението на Ирод Велики, са преустройството и разширяването на Втория Храм в Йерусалим, построявенато на град Цезария на средиземноморското крайбражие, мащабните строежи в Самария, Йерихон и крепости резиденции Масада и Иродион.

При управлението на цар Ирод Велики територията на Юдея е разширена почти до пределите на древното царство на Давид. Демонстрирайки лоялност към Рим във външната си политика, Ирод I успял да постигне ненамесата на Римската империя във вътрешните дела на Юдея.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати