Древни птици убивали слонове с човките си

Древни птици убивали слонове с човките си

Земята била обитавана от гигантски птици, които кълцали слоновете с човките си, сякаш с брадви. Високи три метра, с малки крила, които не ставали за летене, мощно тяло с мускулести крака, еднометров череп, човка около половин метър и съвсем малък мозък – това представлявали най-силните и едри птици, които са обитавали нашата планета.

В менюто им влизали не червейчета и насекоми, основно се хранели с животни и възможно е и с далечните ни предци, които се опитвали да оцелеят сред гигантски чудовища.

Останките на това месоядно създание били открити в Аржентина. Палеонтолизите сметнали за най-удачно да кръстят вида Terror Bird - ужасна птица.

Те причислили намерените останки към вече известното семейство Phorusrhacidae, чиито представители достигали само скромните от метър и половина до два.

Древни птици убивали слонове с човките си

Тези птици са били не по-лоши бегачи от съвременните щрауси – достигали са скорост от 70 километра в час. Това им давало възможност да настигнат почти всяко животно.

Видът се е намирал на върха на хранителната верига и поделял плячката си единствено със саблезъбите тигри. Според учените ужасната птица, щом загубила способността си да лети, е започнала да увеличава размера си.

Еволюирала е до такъв размер, който й осигурявал предимство и в резултат е могла да погълне, без да е нужно да дъвче, плячка с размерите на коза или дребен кон.

Ужасната птица настигала жертвата си, след което я поваляла с един ритник. С огромната си човка си служела като с брадва и довършвала плячката.

Човката й била толкова силна, че според учените тази птица с лекота е можела да разцепи дори череп на слон. Дори саблезъбият тигър не е бил достойна конкуренция и е можел да влезе в менюто на огромната птица.

Пернатите чудовища са измрели преди не повече от един милион години. Нашите далечни предци най-вероятно са съжителствали с тях известен период.

Някои гиганти са доживели и до по-късни времена и според учените са погубили някои от разумните същества. Основания за подобни предположения дават откритите нови находки в известната пещера Лианг-Буа на индонезийсксия остров Флорес – тази, в която били открити останки от хобити. Поради дребния си ръст те лесно ставали плячка на гигантската птица.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

WTF
WTF
25.06.2014 17:07
Явно става въпрос за гигантските орли на Гандалф... Те разнасяха хобити наляво-надясно...
2
0