В древен Рим убивали за невярно тълкуване на сън

В древен Рим убивали за невярно тълкуване на сън

Сънят е едно от най-загадъчни и интригуващи преживявания, които ни се случват през живота. В епохата на древен Рим някои сънища дори се представяли пред сената за детайлен анализ и тълкуване.

Римляните смятали сънищата за послания на боговете. Тълкувателите на сънища били ценени много високо и по време на война били част от свитата на пълководците.

Често се случвало обаче тълкувателят на сънища да има обяснение, което е различно от това, което предстояло. Тогава, в повечето случаи, животът му бил отнеман.

Много известни учени и творци са черпили идеи от сънищата си. Факт е, че хората забравят деветдесет процента от сънищата си, а пет минути, след като се събудите, вече сте забравили половината от това, което сте сънували.

В древен Рим убивали за невярно тълкуване на сън

След още пет минути не си спомняте още четиридесет процента от съня. Хората, които са ослепели, но преди това са били зрящи, виждат нормални сънища с образи. Хората, които са се родили незрящи, по време на сън заменят образите с емоции, осезание, слух, обоняние.

В съня си виждаме хора, които сме срещали някога някъде или просто сме виждали за секунди и след това сме ги забравили. По време на живота си човек среща хиляди лица, затова мозъкът има безкраен запас от персонажи за сънищата.

Затова може да ви се стори, че виждате напълно непознат човек, а после, ако един ден го забележите в тълпата, решавате, че е пророчество. Всъщност вие сте го виждали и преди, но не сте отчели този факт, за разлика от мозъка ви.

Не всички хора виждат цветни сънища. Дванадесет процента от хората виждат сънища в черно-бялата гама. Останалите осемдесет и осем процента се радват на цветни приключения.

В началото на двадесети век повечето хора виждали черно-бели сънища. Това започнало да се променя след шестдесеттте години. Днес черно-белите сънища сред младите хора са само 4, 4 процента.

Този преход от черно-бели сънища към цветни най-вероятно се дължи на прехода от черно-бяла телевизия към цветна. Странното е, че преди двадесети век не е отбелязвано много хора да са виждали черно-бели сънища.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати