sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Загадъчните статуи на остров Пасха

Загадъчните статуи на остров Пасха

Загадъчните статуи на остров Пасха

Холандските моряци, които откриват острова през 1772 г., се натъкнали на представители на няколко раси на Пасха.

Остров Пасха, известен още като Рапа Нуи, е вулканичен остров, който се намира в източната част на Тихия океан. Населението му днес наброява 2000 човека, а самият остров е считан за част от територията на Чили. Жителите на Пасха се прехранват от риболов и овцевъдство.

Островът е открит през 1772 г. от холандския мореплавател Рогевеном на празника Пасха (Великден). Остров Пасха е особено интересен с уникалните си образци на изчезналата култура на полинезийците – каменни скулптури и масивни дървени стълбове, покрити с писменост.

За острова съществуват много легенди. Той се смята за най-уединеното кътче в целия свят. Този миниатюрен остров с вулканично произхождение е голям едва 24 км. Най-близката точка от човешката цивилизация се намира на 3600 км от острова – това е чилийският град Валпараисо.

Всичко, свързано с миналото на острова, днес е забулено в тайна. Откъде са пристигнали неговите първи обитатели? Как въобще са открили това райско кътче? И най-голямата мистерия – защо са изваяли повече от 600 гигантски каменни статуи?

Холандските моряци, които откриват острова в неделята на Великден през 1772 г., се натъкнали на представители на няколко раси на Пасха. Тук живеели чернокожи, червенокожи и дори напълно бели хора. Съжителството им било хармонично и пълноценно. Дали обаче те са “авторите” на гигантските каменни статуи, холандците не успели да разберат. Тези уникални произведения на изкуството били високи от 4 до 10 метра, всяка от скулптурите тежала не по-малко от 20 тона. Някои образци надвишавали теглото от 90 тона. Скулптурите представлявали гигантски глави с увиснали брадички и дълги уши. Някои от тях носели на главите си шапки, изработени от червен камък, което холандските моряци изтълкували като знак, че по този начин те са били обожествени.

Рейтинг

5 6
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати