Сингапурски робот разгадава тайните на Хеопсовата пирамида

Сингапурски робот разгадава тайните на Хеопсовата пирамида

Роботът ще изучи 2 затворени вертикални шахти, които могат да крият пътя към неизвестна досега камера в гробницата.

Египетските учени ще пуснат робот във вътрешността на Хеопсовата пирамида в Гиза, който ще трябва да изясни предназначението на 2 стръмни шахти, водещи към върха на погребалния монумент, съобщава Reuters. Един от водещите археолози на Египет, Захи Хауас (Zahi Hawass) посочва, че шахтите и каменните плочи, затварящи входовете им, могат да крият пътя към неизвестна досега камера в 4 500-годишната гробница на фараона Хеопс, известен още като Куфу (около 2589-2566 г. пр. н. е.). Това може да означава, че нито една от разкритите досега камери в пирамидата, не е била основната погребална камера.

Последният опит за изследване на шахтите е от 2002 г. Тогава робот успя да пробие дупка в една от плочите, но зад нея се разкри нова, още по-дебела, но не толкова здрава плоча. Новият робот, създаден в Сингапур специално за изучаването на пирамиди, ще пробие и втората плоча, за да направи достъпни шахтите.

Двата тунела със сечение 20 на 20 см. започващи от недостроена камера във вътрешността на пирамидата, не дават покой на учените от 1872 г. насам, когато били открити. Някои египтолози са категорични, че шахтите служат само за вентилация. Други смятат, че това са коридорите, по които душата на фараона се е издигала към отвъдния живот. Хауас е почти убеден, че шахтите ще доведат учените до нови открития. Изпитанията на робота започват още другата седмица.

Пирамидата на Хеопс е най-високата древноегипетска гробница – височината й е 146, 6 метра. Мемориалният комплекс на фараоните в Гиза се намира в западните покрайнини на египетската столица Кайро.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
донна  росенова  цветкова
донна росенова цветкова
28.11.2010 18:24
До сега никой не е разкрил истината за пирамидите, а се смята, че са построени от хора.
1
0
alecsander
alecsander
11.11.2015 20:53
наистена голяма загадка е тази пирамида но скоро ще се разбере каква мощна електроцентла е
0
0