Загадка с гроба на Клеопатра

Загадка с гроба на Клеопатра

Откриването на гроба на Клеопатра би било сред най-големите археологически сензации. През последните десетилетия много археолози са се занимавали със загадката около последното убежище на египетската владетелка.

Предполага се, че е погребана в кула, западно от Александрия, но никой от учените досега не го е намерил. Освен специалистите в издирването на мистериозния гроб се включва и студентката по право от Доминиканската република Катлийн Мартинес.

Тя усеща, че много повече я вълнува археологията, и особено от египетските гробници. Решава да изучи загадъчната съдба на Клеопатра, но никъде не намира и ред за местонахождението на гроба й.

Известният египетски археолог Заки Хавас и Катлийн се впускат по следите на принцесата. През 2004 година двамата обявяват: "Клеопатра е погребана в разрушена кула, недалеч от пустинния град Тапозирис Магна, на 50 километра западно от Александрия".

През 2005 година Катлийн оставя семейство и приятели в Санто Доминго, зарязва преуспяваща си адвокатска кантора и се мести в Египет.

Амбициозната откривателка наема жилище в Александрия и започва да учи арабски. Впуска се да изследва района с най-модерните средства на археологията, търсейки кралската мумия.

В последните шест години Тапозирис Магна се превръща в един от най-привлекателните за археолозите райони на Египет. Междувременно са намерени над 1000 обекта, 200 от които се смятат за значими.

Къде обаче е гробът на Клеопатра? Този въпрос обаче все още е без отговор. Въпреки това Катлийн не губи кураж. "Убедена съм, че ще намерим това, което търсим", настоява тя.

Усилията вероятно си струват - ако гробът на владетелката бъде намерен, това ще бъде сензация, сравнима с откриването на гроба на Тутанкамон през 1922 година.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати